Илон Маск: Ускоро импланти у људском мозгу

2
Илон Маск

Илон Маск је поново говорио о будућности вештачке интелигенције и улози коју његова компанија има у стварању услова за симбиозу између људи и робота.

Између осталог је открио и да је стартап Неуралинк, у чијем је оснивању учествовао, близу да започне тестирања на људским субјектима.

Неуралинк је још 2019. године потврдио да је креиран робот који имплантате за интеракцију с компјутерима може да интегрише дубоко у људски мозак.Резултати су добијени на основу тестирања на лабораторијским пацовима у чије је мозгове имплантовано 1.500 електрода за које још увек не може са сигурношћу да се тврди да би функционисале и у људском мозгу.

Ако се покаже као функционална, технологија би на првом месту, тврде експерти, требало да послужи за враћање покретљивости, вида, као и способности говора и чула слуха онима који су их изгубили.Маск, са друге стране, тврди да ће повезивање мозгова с компјутерима бити једини начин да се одржи корак с развојем вештачке интелигенције. Тако би технологија која је замишљена као лек могла да послужи као нешто далеко моћније.

У том контексту је најављено да се тестирање на људима очекује „за мање од годину дана“, а импланти који се уграђују дебљине су четвртине обима људске длаке, па ће се у мождано ткиво интегрисати уз помоћ игала које ће помоћи да се избегне оштећење крвних жила на површини мозга.

Тако уграђени сензори би требало да хватају сигнале из мозга и да их шаљу до пријемника – чипа који се уграђује на горњу површину лобање, а одатле се информације преносе бежично до намењеног уређаја, пише портал Пи-Си прес.Спутњик

2 Коментара

  1. Место му је у затвору а његов криминално стечен капитал да се подели сиротињи од чијих уста је и узет.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.