ШАЉУ ЉУДЕ НА ЉУДЕ: Налазимо се на ивици грађанских сукоба! (ВИДЕО)

0

Скупштина Србије, 5. октобар (Фото: Јутјуб)

Политиколог Вук Велебит изјавио је да протести испред Скупштине Србије показују да се налазимо на ивици грађанских сукоба. “Ви годинама овде креирате тензију, друштво се поларизује и велике су поделе по сваком питању, и онда када кренете да шаљете људе на људе, то је јако опасно, и лако може да доведе до ескалације и сукоба”, истакао је Велебит.

Говорећи о последњим догађајима испред Скупштине Србије, он наводи да у томе види континуитет онога што се овде дешавало у последње време.

“И током трајања полицијског часа, и током пандемије смо могли да видимо како је председник Вучић обилазио Србију и ту су била масовна окупљања, која не би требало да се дешавају. Видели смо да се полицијски час кршио од стране хулигана који су палили бакље по кровоима зграда у Београду. Видели смо да су се правили концерти у појединим хотелима, док су са друге стране појединци лежали у притвору и пензионерима су се писале казне. Све време имамо континуитет власти према пандемији”, наводи Велебит.

Оно што се јуче десило је, према његовим речима, врхунац политичке неодговорности.

“Само седам дана након укидања полицијског часа, ви организујете скуп на коме је било 5.000 грађана, како је рекао председник Вучић, и то је скуп који је организован од стране СНС. Мислим да ту нема никаквих дилема да се ту ради о некој трећој страни, као што је председник рекао, али то је нова тактика коју видимо у наступу СНС и председника Вучића да са себе збацује одговорност, да каже да је то организовао неко други”, навео је Велебит.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Усташе траже "проглашење ратног стања" због "напада из Србије"

Упозорава да протести испред Скупштине Србије показују и да се налазимо на ивици грађанских сукоба.

“Ово јуче што смо видели да је мушкарац малтене нокаутирао ударцем жену у главу показује да власт не може да контролише своје присталице. То је јако опасно. Ви годинама овде креирате тензију, друштво се поларизује и велике су поделе по сваком питању, и онда када кренете да шаљете људе на људе то је јако опасно, и лако може да доведе до ескалације и сукоба”, наглашава Велебит.

Додаје да, иако је ухапшен нападач на жену на синоћњем протесту, као и мушкарац који је преко друштвених мрежа претио новинарки Времена Јовани Глигоријевић, то служи “као алиби власти, и да је то обична фарса”.

“Ако ви хулигане свакодневно шаљете да пале бакље за време полицијског часа, ако организујете малтене хајку на политичке противнике и новинаре, ова хапшења служе само да покажу да институције раде. Ми смо прва земља у историји где власт штрајкује глађу зато што је незадовољна, у ситуацији када имате апсолутну моћ и одговорност за оно што се дешава… Јучерашњи догађаји најбоље описују да у Србији нема правне државе, да нема институција и да овде не важе никакви закони. Мислим да је то највећа опасност и да ће бити највећа тековина ове власти, урушавање институција, и спуштање политике на најнижи могући цивилизацијски ниво”, наглашава Велебит.

“Ако бисмо анализирали због чега власт на овакав наћин одговара на ударање шерпи, па онда имамо паљење бакљи, па онда имамо протест једног човека, па онда дође 5.000 људи на једног човека, мислим да су то знаци да се Вучић нечега плаши, да су то знаци да је потребно да се креира атмосфера да се присталицама поручи ‘има нас’. Ово јуче је био покушај да се покаже јачина, и у ситуацији када ви имате апсолутну моћ”, наводи Велебит.

Прочитајте још:  Да у САД данас почне грађански рат, Трамп би имао своју приватну војску!

Извор: Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *