Србија се на међународном тржишту задужила за додатних две милијарде евра

1
Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Србија је на међународном финансијском тржишту продала државне обвезнице у износу од две милијарде евра, саопштило је Министарство финансија.

Kако се наводи, обвезнице ће бити листиране на Лондонској берзи, а на наплату доспевају 2027. године.

„Србија је једина земља у Европи која је за време пандемије вируса Kовид-19 изашла на међународно тржиште капитала, а да притом нема помоћ Европске централне банке у пласирању хартија од вредности“, стоји у саопштењу.Додаје се да је више од 300 страних инвеститора, међу којима су „респектабилни фондови, осигуравајуће куће и банке“, исказало тражњу за преко седам милијарди евра, што је како се наводи, скоро четири пута више од понуђене вредности емисије.

„Обим продаје еврообвезница износио је две милијарде евра, са купонском стопом од 3,125 одсто, стопом приноса од 3,375 одсто и роком доспећа од седам година, упркос томе што је почетно очекивање инвеститора било да ће се обвезница издати по већој каматној стопи. Међутим, због великог интересовања, каматна стопа је знатно смањена“, пише у саопштењу.Оцењује се да је то „још један сигнал да инвеститори имају поверења у Србију, упркос кризи која је изазвана пандемијом коронавируса, а која је погодила читав свет и нарочито финансијска тржишта“.

„Инвеститори су на тај начин показали и да је Србија добро реаговала за време пандемије вируса и да је донела одговарајуће економске мере, које ће помоћи привреди да превазиђе овај период и настави привредни раст“, саопштило је Министарство финансија.Бета

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.