Бол испод ребара може бити последица ових стања органа …

0

Бол испод ребара у десном горњем квадранту абдомена може бити последица неколико различитих стања која погађају органе и ткива у том подручју.
Често бол испод ребара указује на озбиљан здравствени проблем због виталних органа који се налазе под грудним кошем.

Медицински стручњаци и здравствени радници деле трбух (абдомен) у четири квадранта како би боље идентификовали болести и стања јединствена за сваки од та четири дела.



Десни горњи квадрант (ДГK) обухвата органе попут гуштераче (панкреаса), десни бубрег, жучну кесу, јетру, ребра и црева.

Важно је да се што пре открије узрок бола како би се могао применити што адекватнији третман. Ако осетите хронични или јак бол у овом пределу, који може бити праћен необјашњивим губитком тежине, тамном столицом и отеченим трбухом, одмах потражите стручно лечење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ево 10 могућих узрока због којих настаје бол испод ребара.

Гастроинтестинални проблеми

Дигестивни проблеми попут пробавне и гастроезофагеалне рефлуксне болести (ГЕРБ) могу проузроковати бол испод ребара. Међутим, за разлику од пробавне сметње, ГЕРБ је озбиљније стање које се јавља када се желудачне киселине враћају у једњак. Ако се не лечи, ГЕРБ може оштетити једњак и проузроковати хронични подребарни бол.



Инфекција бубрега

Бол услед инфекције бубрега обично се јавља у леђима, одмах испод ребара. Остали симптоми инфекције бубрега укључују повишену температуру, мучнину, болове са стране, болно мокрење и таман или крвав урин који мирисе лоше. Ако сумњате на инфекцију бубрега, одмах потражите медицинску помоћ да спречите раст бактерија.

Kамен у бубрегу

Остали проблеми са бубрезима попут бубрежног камена такође могу изазвати бол под ребрима. Знаци да бисте могли имати камење у бубрезима су висока температура, болно или немогуће мокрење и крвав урин.

Прочитајте још:  Бели лук и ђумбир: Овога пута није ЛЕК за грло и прехладу, већ за ГЉИВИЦЕ НА НОКТИМА

Kамен у жучи

Висок ниво холестерола може да се кристалише у камење у жучној кеси, крушкастој структури испод јетре која складишти жуч. Попут камена у бубрезима, камен у жучи изазива оштру бол у ДГK који може да траје и по неколико сати. Остали знаци појаве жучног камена су грозница, смеђи урин, мучнина и светла столица.

Апсцес јетре

Апсцес јетре представља скуп гноја у том органу. Често је резултат бактеријске, вирусне или гљивичне инфекције. Поред бола и осетљивости у пределу ДГK, апсцес јетре може да изазове и ненамерно мршављење, жутило коже, повишену температуру и сиву столицу.

Остала стања јетре

Бол испод ребара може настати и због других стања јетре попут цирозе, масне јетре и рака тог органа. Будући да ова стања могу довести и до смрти, важно је пазити на симптоме и што их раније детектовати. Знаци који упућују на то да бисте могли да имате озбиљан проблем са јетром су осећај отицања испод ребара, губитак апетита, нагли губитак тежине и отечене вене.

Прееклампсија

Ова компликација у трудноћи обележена је високим крвним притиском и оштећењем јетре, бубрега или оба ова органа. Жене са прееклампсијом имају тенденцију да осећају бол у ДГK, који би се могао проширити на доњи део леђа, нагло се гоје и губе дах. Међутим, високи крвни притисак може да указује на прееклампсију чак и без присуства осталих симптома.



Панкреатитис

Панкреатитис (упала панкреаса) обично изазива бол у два подручја абдомена – десном и левом горњем квадранту. Ова упала често настаје као компликација жучног камена, али може се јавити и због прекомерног конзумирања алкохола.

Прочитајте још:  Лековита својства бундеве: Одличан лек за бубреге, проблеме менопаузе, проширене вене

Упала плућа

Стање плућа попут упале обично изазива јак бол под ребрима који се шири на бокове, рамена и горњи део леђа. Такође, могу да се осете оштри болови испод ребара и због учесталог кашља.

Kостохондритис

Kостохондритис је стање обележено упалом хрскавице у грудном кошу. Обично погађа хрскавицу где се ребра причвршћују на грудну кост, због чега тежи да изазове бол у грудима који се шири на ребра и бочне стране.



(Бастабалкана)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *