У Србији и даље литар горива најскупљи у региону

0

(Фото: Пиксибај)

Возачи у Србији изгледа неће имати прилику да точе гориво по ценама нижим од једног евра. Србији у том смислу не може да припомогне ни пандемија вируса корона, која је драстично оборила цену црног злата у свету у последња два и по месеца. Дотле да је нафта типа брент пре месец дана пала на 17 долара, а америчка лака нафта на минус 37 долара за барел. Бензин и евродизел се на домаћим пумпама и даље точе по ценама готово највишим у окружењу.

Ако се упореди списак земаља у региону с ценама данас и пре пандемије и драстичног пада цене барела изазване овим вирусом, редослед земаља на табели је остао исти. Србија и даље после Албаније има најскупљи евродизел који се продаје по 1,149 евра. Бензин је скупљи само у Албанији и Грчкој, дакле исто као и пре пандемије, а нешто је мало појефтинио ауто-гас у односу на регион и сада га скупље од нас точе Грчка, Мађарска и Словенија, што није раније није био случај.



Упитан да ли ће Србија имати срећу да као возачи у Републици Српској, Црној Гори, Румунији, Мађарској бензин плаћају испод једног евра, Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже да, докле год у цени бензина дажбине буду око 65 процената, у цени дизела око 62 одсто, и у ТНГ-у 55 процената, тешко да било који од ових деривата може у малопродаји да кошта мање од једног евра.

– Само је номинална вредност акцизе на бензин 28 процената, а дизела 15 одсто већа од износа који одлази на целокупни нафтни сектор од извора нафте, преко веома сложене логистике и прераде, па до дистрибуције и малопродаје деривата нафте. Да ли део компанијске цене може да буде мањи, зависи од тога да ли је на националном и регионалном нивоу довољно развијена тржишна конкуренција која ће кључне играче приморати на смањење цена и наравно трошкова пословања на једном тржишту који одређују праг испод кога ниједна компанија неће ићи, бар не у дужем временском периоду, каже Мићовић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  И Пошта на мети "Београда на води"

Можда, додаје, звучи невероватно, али обе те ствари су у рукама државе, али се о њима не размишља од данас до сутра, па и не могу да се промене преко ноћи.

Готово сваке година у последњих десетак уведена је бар једна нова обавеза за произвођаче, увознике, складиштаре, велепродавце или малопродавце горива, која је наравно утицала на раст трошкова пословања. Поврх тога уведене су четири нове накнаде, које се обрачунавају на сваки литар горива који се стави на тржиште и озбиљно су повећане акцизе, објашњава наш саговорник.



Чињеница је да је, с друге стране, цена сирове нафте и даље један од битних фактора који утиче на трошкове дистрибутера нафтних деривата, па самим тим и на цену горива на бензинским станицама. Цена нафте је почела да пада од 3. јануара, а цена горива у Србији негде од 20. јануара. Цена барела брента је у овом периоду са 68,91 долар пала на испод 20 долара 21. априла и до данас се опоравила на око 30 долара. У односу на крај јануара цене бензина у Србији су пале за 27 динара, дизела за 31,90 динара и ТНГ ауто-гаса за 17,33 динара, каже он.

Скок цене сирове нафте ће свакако повећати трошкове произвођача деривата било да су у питању домаће или рафинерије у окружењу, али се то свакако неће одразити тако значајно нити тако брзо на цене горива на бензинским станицама.

Цена брента је од 27. априла до 5. маја повећана од 19,99 до 30,97 долара по барелу, или 55 одсто, а цене горива и у Србији и у окружењу су у том периоду биле у паду, као ефекат ранијег појефтињења сирове нафте, каже он.

Прочитајте још:  Професор Ристивојевић: Русофоби на ПФ у НС се не смирују, прешли су на персоналне санкције и прогон свих професора који сарађују са Русијом

Ако се погледају ценовници на пумпама, види се готово занемарљива разлика међу нафтним компанијама. Разлика је за понеку пару. На пумпама „Хеленик петролеума”, евродизел се јуче точио за 132,4, БМБ 95 октана за 123,4 и ауто-гас ТНГ за 66,4 динара. Код „Лукоила” се бензин БНБ 95 продаје тако за 123,4, евродизел 132,9, а аут-гас за 66,6 динара.

Ако се погледа комшилук, бензин је и даље најјефтинији у БиХ и точи се за 0,80 евра, дизел је најповољније куповати у Македонији, где је 0,68 евра, док ауто-гас најмање кошта у Бугарској – 0,38 евра или 44,84 динара, што је јефтиније од Србије за 23,6 динара.

Када се све ово види, изгледа да се гориво једино у нашој земљи третира као луксузна роба, чим је толико скупо.



Јасна Петровић Стојановић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *