До среде свим пензионерима по 100 евра, а ево када новац могу да очекују остали грађани

0

Од увођења ванредног стања до 15. маја, Националној служби за запошљавање јавило се за новчану помоћ 8.790 људи, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Додао да је тренутна незапосленост у Србији око 10 одсто.

Мали је за ТВ Прва оценио да, ако се погледа колика је криза у целом свету, где остају десетине милиона људи без посла, 8.790 њих у нашој земљи је пристојан број за једну малу Србију која је показала да је економски способна и јака.

“Очували смо производне капацитете, фабрике се нису угасиле, сачували смо радна места, сада нам следи борба за нашу економију, а нама је важно да се свет и Европа отворе, јер наша економија не зависи само од нашег унутрашњег тржишта”, казао је министар.

Када су у питању велетрговине које су забележиле пораст промета у току последња два месеца, а које су се одлучиле да не прихвате помоћ државе у виду исплате минималне зараде и на тај начин су лишили своје запослене додатне награде, Мали каже да држава не може ни на који начин да направи обавезу неким приватницама, јер су они самостални.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како наводи, зна и за доста примера где су послодавци награђивали своје раднике и додаје да је мера државе била усмерена управо ка томе да се радници не отпуштају.

“Било је много оних који су мислили да ће бити отпуштања због кризе, ослободили смо их плаћања пореза, дали смо минималну зараду, није било потребе да се људи отпуштају. Ми смо очекивали да ће велики број њих и поред минималне зараде коју држава даје да да нешто и мимо тога и мислим да они који су могли то су и дали”, наводи министар.

Прочитајте још:  У Бугарској „заробљено” више од милион тона угља за Србију

Према његовим речима, у Србији је стопа незапослености пре пет или шест година била 26 одсто, а сада је стопа око 10 одсто.



“Тешко је наћи прави кадар, ја сам причао са привредницима свакодневно, свако од њих је желео да задржи своје запослене, јер сада је криза прошла и сви желе да са својим запосленима остваре још бољи приход”, наводи Мали.

Мали је објаснио да се посебно прате приходи домаћег ПДВ-а, односно пресек стања на средини и на крају месеца, да би се проверили приходи у буџету.

“У петак смо имали приход који је за милијарду динара већи од очекиваног. То је изузетно важно, јер то говори да су постојале активности у априлу. Подсетићу да смо имали пет одсто раст у првом кварталу, а према табели Евростата, а иначе користимо исту методологију, еврозона је имала -3,2 одсто. Француска је имала -5,4, Италија -4,8, а с друге стране ту су и државе са којима се сада такмичимо, па тако Литванија има 2,5, Мађарска 2,4, а Србија 5 одсто. Дакле, убедљиво смо најјачи, најбољи у Европи. Следи борба, јер заиста желимо да остваримо што бољи резултат, не желимо ни један мали пад БДП-а, већ позитиван плус”, навео је Мали.

До среде свим пензионерима по 100 евра

Мали је изјавио да је у петак држава исплатила по 100 евра за 950.000 пензионера који су имали рачун у Поштанској штедионици и додао да ће се исплата те једнократне помоћи државе наставити за најстарије у понедељак те да ће у среду бити исплаћено за свих 1,78 милиона пензионера.

Прочитајте још:  ВУЧИЋЕВА СРБИЈА Илегални мигрант пребио радника обезбеђења у центру Београда

Министар је рекао да се онлајн и путем кол-центра пријавило преко 3,5 милиона грађана Србије за помоћ од 100 евра, што је уз пензионере и кориснике новчане социјалне помоћи укупно 5,5 милиона грађана.

Истакао је да ниједан грађанин који се пријави за 100 евра неће остати без тог новца и додао да ће у четвртак и петак исплатити онима који примају новчану социјалну помоћ, а да ће од 25. маја кренути сукцесивна исплата свима онима који су се пријавили.

Како каже, с обзиром да пријава траје до 5. јуна, очекује се да ће неколико дана после тога свима бити исплаћена та једнократна помоћ.



“Ни на који начин грађани не треба да брину. Свакоме ово значи, а мени је драго због пензионера, добили су и једнократну помоћ од 4.000 динара, а сада и по 100 евра, што веома значи за њихов буџет, а прошли су тежак период због вируса корона”, казао је министар.

Према његовим речима, када су у питању наши грађани који живе у иностранству и они се могу пријавити за 100 евра, али ако испуњавају два “апсослутна” услова – морају да имају важећу личну карту и пребивалиште у Србији.

“Сама процедура за пријаву је једноставна, јасна, за два дана се јавило преко три милиона људи”, казао је Мали.

Подсетио је и да је држава исплатила и минималну зараду на рачун више од милион запослених и додајући да ће бити исплате и у јуну и јулу казао да се држава показала као прави партнер и да је преузела највећи терет кризе на себе и омогућила да се привреда одржи.

Прочитајте још:  Један од раскола у Српској цркви је елиминисан. Чини се, да Украјина има везе с тим?

Очекује се раст Србије од 7,5 одсто

Министар је истакао да очекује раст Србије од 7,5 одсто, што је пројекција и Међународног монетарног фонда (ММФ).

“Све ово нам даје право да кажемо да се веома брзо приближавамо стандарду развијених земаља. Не одустајемо од плана ‘Србија 2025’, нити пројекције да ће за пет година просечне пензије бити 400, а плате 900 евра. Подсетићу да 14 милијарди евра улажемо у канализацију, водоводну мрежу, станове за младе, у образовање, здравство и аутопутеве. Све то је достижан циљ, за то се и боримо”, навео је он.

Министар је рекао да ако буде простора, да ће до краја године сигурно бити повећања пензија, али то зависи од рада српске привреде.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *