СРАМОТА НА СТАРОМ ГРАДУ! СРУШИЛИ ЗИД МУЗЕЈА ЈОВАНА ЦВИЈИЋА: Марко Бастаћ им дао дозволу за градњу!

0

Музеј Јована Цвијића (Foto: mgb.org.rs)

Невиђено: Уместо да инвеститор обнови објекат поред куће чувеног научника, која је под заштитом државе, порушио је заједнички зид с музејом и оштети помоћни објекат легата, а дозволу за градњу му је дала општина Стари град

Меморијални музеј Јована Цвијића у срцу Београда, у општини Стари град, угрожен је незаконитом градњом инвеститора са суседне парцеле, који је бесправно порушио заједничке зидове и оштетио помоћне објекте родне куће једног од највећих српских научника.

Уместо да инвеститор „Kопитарева башта д. о. о.“ обнови фасаду и санира кров на објекту у Улици Јелене Ћетковић 3 као што је требало, он је бесправно надоградио једноспратницу, порушио заједнички зид с музејом, а помоћни објекат Цвијићевог легата тешко оштетио. Све ово се одигравало током ванредног стања у држави и након што је инвеститору већ наређено да заустави градњу.




Ванредно стање

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Грађевински инспектор Секретаријата за инспекцијске послове Београда установио је 11. октобра 2019. да се радови изводе по решењу које је издало Одељење за грађевинске послове општине Стари град и којим се „Kопитаревој башти“ одобрава санација и инвестиционо одржавање уличног приземног објекта.

– Међутим, контролним инспекцијским надзором установљено је да је у току градње одступљено од издатог одобрења, те је донето решење којим се наређује инвеститору да обустави радове. Инвеститор је, очигледно желећи да искористи ситуацију, наставио са извођењем радова у току ванредног стања. По пријави грађана, инспектор је изашао на терен и установио да је настављено с радовима. Донето је решење о затварању градилишта. У даљем току поступка следи решење о уклањању бесправно изведених радова и подношењу кривичне пријаве – објаснила је за Kурир секретарка за инспекцијске послове Београда Соња Божовић.

Прочитајте још:  ПРЕТИО ДА ЋЕ УБИТИ ДЕВОЈКУ ПА СЕБЕ Окончана драма у Новом Саду, реаговали специјалци и УКП

Марко Бастаћ, председник општине Стари град, која је издала дозволу за градњу инвеститорима и у чијој се непосредној близини, на свега неколико стотина метара, налазе и спорни објекат и Музеј Јована Цвијића, казао је за Kурир да „увидом у дозволу не постоји сагласност за рушење“.

– Одговорност за радове ван дозволе је у потпуности на грађевинској инспекцији, тако да је апсолутна одговорност на градоначелнику Зорану Радојичићу и градским службама – рекао је Бастаћ у одговору поруком.




Без одговора

Међутим, Бастаћ није оконкретно и директно дговорио на наше питање како је могуће да зид буде срушен, а музеј оштећен у непосредној близини зграде општине Стари град, а да то ни он нити ико од службеника општине није приметио и да није реаговао. У фирми „Kопитарева башта д. о. о.“, која је наведена као инвеститор, али ни у фирми „Миленијум градња ПР“, која је извођач радова, нисмо добили одговоре на упућена питања.

НЕЧУВЕНО, НАРУШЕН ЈЕ ЦЕО АМБИЈЕНТ

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић казала је јуче за Kурир да „најоштрије осуђује и протестује против оваквих ствари“: – Главни објекат музеја није оштећен, али јесте начет помоћни, док је заједнички зид у потпуности срушен. Објекат до нас је надограђен и поприлично је премашио стару висину, иако за то нису постојале дозволе. Изузетно сам изненађена што се усред ванредног стања одигравала оваква ствар. Музеј са унутрашње стране сад остаје са срушеним зидом, а нарушен је и цео амбијент. Овај музеј је један од наших најзначајнијих и спада у културно добро Србије.

Прочитајте још:  Вучић укинуо порез богатим KОЦKАРНИЦАМА KЛАДИОНИЦАМА И KАЗИНИМА а народ плаћа и кокошињце



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *