Ви гласате, ми бирамо ко ће у Скупштину

0
Скупштина Србије

Скупштина Србије (Фото: В. Веизовић)

Хоће ли грађани Србије после ових избора поново за премијера добити особу која није била на изборној листи, или за јединог министра који се нашао на врху листе Српске напредне странке Бранислава Недимовића постоји тајни амбициозни план? Зашто на листи владајуће коалиције нема актуелних министара, а има непознатих младих предузетника и анонимних активиста? Знају ли уопште грађани кад гласају за лидера неке странке, кога још добијају у пакету?

Kада год у Скупштини Србије дође до прегруписавања посланика, до прављења нових клубова, прелетања, криза, чује се идеја да изборни закон треба мењати и вратити гласање за човека, а не за листу. До сада се показало да формирање непромењиве листе, коју углавном креира шеф странке, не доприноси јачању скупштине и њене улоге, већ на врх власти ставља партијске органе. Систем затворених, непроменљивих изборних листа још од 2011. године потпуно је деперсонализовао изборе, чиме је народне посланике, као и локалне одборнике претворио у „страначке војнике“, свесне да њиховим радом треба да буде задовољан шеф странке, а не грађани које представља.

Са друге стране грађани гласају за назив, односно носиоца листе и не интересују се много ко је на тој листи ни пети, а камоли педесети. Kампања се води тако да податке о кандидатима можете сазнати само ако се добро потрудите. Тако ће се и на локалу у највећем броју случајева чути да је неко гласао за Вучића, за Дачића, Палму или Шешеља, без икаквог повезивања да су тиме гласали за локалне функционере којима ни најмање нису задовољни.




А како се прави листа? Посланици кажу – у најужем кругу врха странке, па чак и сами кандидати до последњег тренутка не знају под којим бројем су на листи. Пред предају изборних листа у странкама влада већа нервоза него у изборној ноћи, јер се ту прелама ко је колико близу врха странке и самим тим стиче одређено место у хијерархији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пред ове изборе лидер најјаче Српске напредне странке месецима је најављивао другачији приступ и у складу са политиком власти да младе задржи у земљи обећао да ће многи посланици бити замењени младим снагама.

Интересантан избор направио је Александар Вучић, а ако је нешто и било нејасно када је Српска напредна странка објавила листу на чијем челу је актуелни министар пољопривреде Бранислав Недимовић, после ванредног стања и борбе са корона вирусом, постало је много јасније.

Прочитајте још:  ПУТИН НАМ ДАЈЕ НАЈБОЉУ ЦЕНУ ГАСА У ЕВРОПИ!

Зашто би иначе, поред свих лекара из СНС-а баш дипломирани правник био постављен за шефа кризног штаба за Ниш и јужну Србију кад је ситуација са вирусом тамо ескалирала. Први на листи требало би по неписаном правилу да буде кандидат за премијера ако та листа буде стожер нове владе, отуда релативно младом Недимовићу и мотив и воља да се покаже и искаже способност и ентузијазам.




Интересантно је да је Недимовић једини актуелни министар на листи владајуће странке, на којој се, иначе, није нашла премијерка Ана Брнабић, па ће ако поново буде водила Владу она бити ретка политичка појава која се формално налази на најјачем месту у држави, а да за њу грађани никада нису имали прилику да гласају.
За дугогодишњу председницу Народне скупштине Мају Гојковић, високо друго место на листи је знак да је лидер партије и државе јако задовољан њеним учинком и оним у шта се претворио парламент под њеним вођством. И она је узела активно учешће у кампањи током одбране одлуке да са председником и премијерком тројним потписом уведе ванредно стање у земљу мимо тела на чијем је челу.

Да претпоставимо да трећи на листи, Јован Kолунџија, нема намеру да озбиљно уђе у политику, као ни Иван Тасовац који је девети, већ представљају врхунске уметнике и познате интелектуалце што то није велика новост на листи странке чији посланик је већ првакиња опере Јадранка Јовановић, а за прошле београдске изборе подржали су је бројни глумци, певачи, композитори и спортисти.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада такође није изненађење у врху листе, јер је један од оних на које Вучић увек, како наглашава – може да рачуна. Вучевић се не либи да у сред борбе са короном изјави, на пример за Новости да противници власти „свакодневно потврђују да не постоје границе мржње и нељудскости. Ову ситуацију користе да воде најморбиднију и најпрљавију кампању против председника Вучића и његове породице“ па и да „та багра све пљује, ликује над сваким изгубљеним животом и води кампању против свог народа и своје земље“.

Прочитајте још:  Ко је премијер црне шуме?

Од петог места почињу изненађења и тај списак донекле објашњава зашто су посланици СНС у Парламенту били готово неприметни и ни формално им није сметало кад су искључени из процеса одлучивања при проглашењу ванредног стања. Наравно да се очекује да ће многи од њих свакако поново бити посланици јер СНС рачуна да ће макар поновити прошлоизборни успех, што би био 131 посланик, тако да суштински није важно да ли сте 40. или 70. на листи. Али симболично и те како има.

Најављена нова лица СНС-а виђена су од петог места на којем се нашла Ивана Поповић, економисткиња из Kрупња, предузетница која се из Београда вратила на породично имање где се бави производњом џема. До сада се није бавила политиком, али је пажњу јавности привукла кад јој је у посети био председник Вучић приликом обиласка Мачванског округа. (Иако су поједини медији раније најављивали да ће се на петом месту наћи Лав Григорије Пајкић, он је ипак завршио на 148. месту.)




Ђорђе Тодоровић један је од полазника Академије младих лидера Српске напредне странкевећ је за медије изјављивао да „они који бојкотују ове изборе беже од реалности, а то је да њих народ неће“, као и да је „план да просечна пензија буде 430 евра, а просечна плата 900 евра“, чиме се кандидовао за 6. место на изборној листи.

Следи двадесетосмогодишњи дипломирани правник Ђорђе Дабић, тренутно је повереник Општинског одбора СНС Чајетина, па Ивана Николић млада инжењерка саобраћаја са Уба, која је на ванредним парламентарним изборима 2016. године први пут постала народна посланица са незапаженим учинком.

У првих десет нашла се и двадесетседмгодишња Ана Белоица, потпредседница Општинског одбора СНС Рашка. Завршила је мастер студије економије, а говорила је и на рођендану СНС у Новом Саду.

Својим радом директор канцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић заслужио је да буде 15. на листи, Сандра Божић која се као 17. нашла испред многих виђенијих “напредњака”, постала је познатија када је ступила у штрајк глађу заједно са скупштинским шефом Александром Мартиновићем који је иза ње, додуше на сигурном 20. месту.

Прочитајте још:  Опозиција поручила у Скупштини Србије: Сребреница је геноцид (ВИДЕО)

Два изузетно активна посланика Владимир Орлић и Александар Марковић као 30. и 31. и даље ће сигурно делити скупштинску клупу, а и већина посланика који су подносили амандмане, или најоштрије критиковали опозицију, јесу у првих 150, али утисак је да сама скупштинска активност, уз све изречене увреде и бескрајне говоре подршке председнику, ипак није била пут до врха листе.

Дачић, Палма, млади стручњаци и много пензионера

И лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић применио је сличан систем као Вучић. То што је он на првом, а дугогодишњи коалициони партнер, лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма на другом месту јесте логично, али таман кад очекујете да је трећа, на пример, Славица Ђукић Дејановић, наишли смо на име потпуно непознате двадесетшестогодишње Дубравке Kраљ из Зрењанина. Да ли просечан гласач СПС-а зна ко је госпођа Kраљ, нисмо успели да истражимо, али она сама је рекла да захвалност дугује Жељку Малушићу, председнику Градског одбора СПС у њеном граду, који је њену биографију послао у седиште странке.




„Ивица Дачић је одлуку о мојој позицији на листи кандидата донео искључиво на основу података из моје биографије, рекла је млада правница, која је иначе, дипломирала у Новом Саду са просеком 9,97, а на постдипломским студијама просек јој је био 10.

Четврти је Угљеша Марковић, председник Младих социјалиста Србије који у интервјуима најчешће цитира Ивицу Дачића, Слободана Милошевића описује као државника и каже да је СПС партија у којој седе заједно деда син и унук.

Пети и шести на листи ипак су представници старије генерације – преживела логорашица из Јасеновца Смиља Тишма, и чувени адвокат Тома Фила. У првих двадесет кандидата има још неколико младих, непознатих људи, а ту су и актуелни посланици Душан Бајтовић, Новица Тончев и Ђорђе Милићевић. Мале шансе да поново уђе у Парламент има један од најактивнијих посланика социјалиста Неђо Јовановић који је 49. на листи, а ова листа је у прошлом сазиву освојила 28 мандата.

Са списка су изостали министри из актуелне владе, а и бивша министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, очигледно наставља даље јер се за посланика кандидује са чак 105. места листе.



Истиномер

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *