Кавасаки синдром код деце појавио се и у Србији после коронавируса

0
Вакцина коронавирус (Фото: Синхуа)

Kавасаки синдром који се појавио у земљама Европе и САД-а код деце која су прележала корона вирус забележен је и у Србији.

Али, он не би требало да забрињава родитеље јер је ово изузетно ретка болест која је лечива уколико се установи на време.„У сваком случају родитељи не треба да брину, јер и ако се јави овај поремец́ај, он је лечив ако се на време уочи, то је цела суштина. Родитељи треба да се јави лекару оног тренутка када осете да дете има температуру а да не знају због чега, ако се јављају оспе и друге промене карактеристичне за кавасаки“, каже за Спутњик Ида Јовановиц́, начелница кардиологије Универзитетске дечје клинике.

Јовановиц́ева додаје да разлог за појаву овог синдрома није ослабљен имунитет, вец́ имуна реакција која је индивидуална, и каже да он може да се појави и код деце која су потпуно здрава, а након што прележе неку инфекцију дође до до појаве овог феномена.Према речима начелника пулмологије Института за мајку и дете Предрага Миниц́а, појава кавасаки синдрома је са епидемијом коронавируса постала атипична. Чешц́е се јављају пацијенти старији од 5 година који имају само неке од симптома.

На Институту за мајку и дете тренутно се налазе два пацијента са кавасаки синдромом која се успешно лече. Оба пацијента према сведочењу саговорника Спутњика имала су коронавирус, односно код једног је тест био позитиван а код другог лажно негативан, јер је установљено присутство антитела. Оба пацијента су старија од пет година и имала су само неке од симптома.

„Kод нас је то релативно честа ствар на Институту. Сигурно око 10 до 15 деце током године има кавасаки болест. А сада је мањи број те типичне деце, деце испод пет година, а има ових других. Тако је то и у свету примец́ено“, указује њихов саговорник.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.