Мађарска донела закон: Породица и здраво друштво ће бити заштићени!

0
Председник владе Мађарске Виктор Орбан (Фото: kormany.hu)

Мађарска је у уторак 19. маја забранила промену пола и законско признање родног идентитета трансродних особа, упркос протеста бројних међународних организација.

Мађарски парламент је изгласао амандман на члан 33 закона који пол дефинише „биолошким полом на рођењу и геномом“. Измена је усвојена са 134 гласа за, 56 против, док су четири посланика била уздржана.

Предвиђен је непроменљив упис пола по рођењу у матичне књиге и у лична документа, спречавајуц́и тиме трансродне и интерсексуалне особе да промене име и добију документа која одговарају њиховом родном идентитету. Закон је раније пружао могућност промене пола у документима.
Међународна невладина организација Амнести интернешенел (АИ) оценила је да су донете одредбе „у супротности са међународним и националним обавезама Мађарске по питању људских права“.

Члан административног савета Алијансе ЛГБТ Тамаш Домбош, рекао је агенцији Франс прес да ће бити употребљени „сви могући правни путеви да се оспори овај закон пред мађарским и међународним судовима“.

Мађарски парламент је почетком маја већ одбацио ратификацију међународног споразума за бољу заштиту жена од насиља, који мађарска влада види као промовисање „деструктивне полне идеологије“.

Европски парламент је у септембру 2018. активирао процедуру у оквиру члана 7 Уговора о Унији за кршење европских вредности, што у теорији може да доведе до санкција Мађарској.Радио слободна европа

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.