Мађарска донела закон: Породица и здраво друштво ће бити заштићени!

0

Председник владе Мађарске Виктор Орбан (Фото: kormany.hu)

Мађарска је у уторак 19. маја забранила промену пола и законско признање родног идентитета трансродних особа, упркос протеста бројних међународних организација.

Мађарски парламент је изгласао амандман на члан 33 закона који пол дефинише “биолошким полом на рођењу и геномом”. Измена је усвојена са 134 гласа за, 56 против, док су четири посланика била уздржана.

Предвиђен је непроменљив упис пола по рођењу у матичне књиге и у лична документа, спречавајуц́и тиме трансродне и интерсексуалне особе да промене име и добију документа која одговарају њиховом родном идентитету. Закон је раније пружао могућност промене пола у документима.




Међународна невладина организација Амнести интернешенел (АИ) оценила је да су донете одредбе “у супротности са међународним и националним обавезама Мађарске по питању људских права”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Члан административног савета Алијансе ЛГБТ Тамаш Домбош, рекао је агенцији Франс прес да ће бити употребљени “сви могући правни путеви да се оспори овај закон пред мађарским и међународним судовима”.

Мађарски парламент је почетком маја већ одбацио ратификацију међународног споразума за бољу заштиту жена од насиља, који мађарска влада види као промовисање “деструктивне полне идеологије”.

Европски парламент је у септембру 2018. активирао процедуру у оквиру члана 7 Уговора о Унији за кршење европских вредности, што у теорији може да доведе до санкција Мађарској.



Радио слободна европа

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *