Набављају ново „оружје судњег дана“: Намењено нуклеарној одмазди

0
(Фото: Epa, NARONG SANGNAK)

Пентагон је од Kонгреса САД затражио одобрење за куповину две нуклеарне подморнице класе Kолумбија, које ц́е носити интерконтиненталне балистичке пројектиле

Ове подморнице називају се и „оружјем судњег дана“ јер су првенствено намењене за нуклеарну одмазду у случају напада атомским оружјем на копно.

Обе стране надају се одобрењу, јер би то „Џенерал дајнамиксу“ значило посао у време економски проблема због пандемије коронавируса, а Пентагону нижу цену него да пандемије нема.Овај захтев долази у тренутку када Бела куц́а и амерички Сенат, односно његов Одбор за оружане снаге, припремају нацрт Закона о националној одбрани, који би требало да буде завршен 2021. године.

Председник пододбора за морнарицу у Одбору за оружане снаге Дејвид Перђу рекао је да подржава овај захтев Пентагона, јер доноси уштеду и повец́ава ефикасност војске, али још није јасно како ц́е Kонгрес реаговати.

Америчка војска намерава да набави укупно 12 подморница класе „Kолумбија“, чији је дизајн завршен прошле године. Свих 12 подморница требало би да коштају најмање 109 милијарди долара, а прва би у оперативну употребу требало да уђе 2031. године.Те подморнице намењене су нуклеарној одмазди, односно узвратном удару у случају напада на нуклеарне снаге САД на копну.

Тих 12 подморница носило би укупно више од 100 нуклеарних бојевих глава, а дејствовале би са скривених позиција у светским океанима.

Подморнице класе „Kолумбија“ треба да замене времешне подморнице „Охајо“, а америчка морнарица жели да прву отплати вец́ следец́е године, другу 2024, а осталих 10 по једну годишње од 2026. до 2035. године.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.