Србија позвала међународну посматрачку мисију да прати изборе: Кутије “снимају” и европски посланици

0

СРБИЈА је позвала међународне посматраче да надзиру услове, кампању и спровођење републичких и локалних избора 21. јуна. То је потврдила Европска комисија, уз објашњење да је позив који је раније упућен ОЕБС-овој Канцеларији за демократске институције и људска права (ОДИХР) за изборе планиране за април, а потом одложене због епидемије, сада проширен и на представнике Европског парламента.
У Бриселу кажу да је важно да се обезбеде услови како би међународна посматрачка мисија, на челу са ОДИХР, могла да обави своју улогу у предстојећем изборном процесу у Србији.

ОЕБС је раније најавио слање пуне посматрачке мисије, а засада нема одговора да ли ће се та одлука односити и на одложене изборе, с обзиром на пандемију вируса корона због које су привремено биле обустављене све посматрачке мисије ове организације.

Уколико се одлуче за пуну мисију, то би био први пут после низа изборних циклуса да посматрачи ОЕБС долазе у већем броју.

Изборе у Србији ова организација надзире од 2000. године и у неколико првих изборних циклуса после 5. октобра, упућивана је пуна мисија, укључујући аналитичаре, дугорочне и краткорочне посматраче. Последњих десетак година ОЕБС је слао ограничене мисије, које по правилу нису имале већих примедаба на регуларности избора.

На изборима 2014. године ОЕБС је имао 12 дугорочних посматрача и 10 изборних стручњака, а у сличном обиму била је и мисија на наредним изборима 2016. године. На гласању за председника републике 2017. године није било посматрача ОЕБС на терену, јер је оцењено да је период између расписивања избора и дана одржавања био прекратак да би се организовао долазак мисије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Уклоњени камиони са барикаде код Дудиног крша




Покрет слободних грађана, чији је лидер Сергеј Трифуновић, тражио је раније од власти да омогуће долазак пуне посматрачке мисије ОЕБС, како би се смањила могућност изборних неправилности.

Иначе, преко својих представника парламентарне изборе 2016. на терену су пратиле и амбасаде Француске, Италије, Словачке, Велике Британије, Бугарске, Белгије, Аустрије, Аустралије, Немачке, Турске, Румуније, Норвешке, Украјине, Канаде и САД.

РИК је статус страних посматрача тада дао и невладиним организацијама из Јапана и Данске, државним изборним комисијама БиХ, Русије и Словеније, као и јапанској организацији “Заједничка мрежа међународних волонтера”.

УЗ ПОЗИВНИЦУ

ОДИХР посматра изборе у земљама чланицама ОЕБС, на позив надлежних органа у држави. Све чланице ОЕБС обавезале су се да ће звати ОДИХР да надзире изборе и Србија је то од 2001. до данас увек чинила.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *