Са 400 на 150, зашто је преко ноћи преполовљена цена јагода

0

(Фото: Пиксибај)

Последњих дана јагоде су постале приступачније многима у Србији. Цене на градским и кванташким пијацама пале су са 400 на 150 до 200 динара. Да ли је на пад цене утицала велика понуда слатког плода, њиме засађене веће површине, коронавирус или застој у извозу?

Породица Старчевић у Жичи надомак Краљева негује јагоде на четири хектара. Задовољни су овогодишњим родом и квалитетом и очекују да ће убрати око 50 тона јагоде.

“Цена се креће од евро до евро тридесет, видећемо на крају колико ће бити. Ми у глобалу смо увек задовољни. Подигли смо засад, радимо, трудимо се. Засад је у фулу да би имали добар род”, каже Милинко Старчевић, произвођач јагода у Жичи.



“Људи који се баве овом производњом су изузетно задовољни и приносом и квалитетом и ценом. Јуче и данас она је у паду на велико али и даље је коректна цена”, додаје Бобан Марковић из смедеревске Пољопривредне стручне службе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јагода је на домаћим пијацама почетком бербе достизала и 400 динара, а у извозу до и пет и по евра. Последњих дана цена је преполовљена, а извоз се успорио.

“Природно је да са понудом количина на тржишту дође и до пада цена. Ако се појави некакав проблем са јагодама, укључићемо се у решавање. Што се тиче извоза, иде несметано за Русију. Проблем се појавио између извозника наших и Руса у погледу начина плаћања. Сви су обазриви на сваком тржишту и другачије реагују него у претходном периоду”, истакао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Прочитајте још:  Од данас ни јабуке без цертификата у ЕУ

За квалитетну производњу јагоде у Србији обезбеђени су сви потребни услови и улагања. Држава је дала и субвенције, а тржиште, тј. однос понуде и тражње, диктира цену.

Очигледно је да су ова година и специфичан период са коронавирусом успорили и пооштрили процесе трговине и извоза.



RTS

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *