Са 400 на 150, зашто је преко ноћи преполовљена цена јагода

0
(Фото: Пиксибај)

Последњих дана јагоде су постале приступачније многима у Србији. Цене на градским и кванташким пијацама пале су са 400 на 150 до 200 динара. Да ли је на пад цене утицала велика понуда слатког плода, њиме засађене веће површине, коронавирус или застој у извозу?

Породица Старчевић у Жичи надомак Краљева негује јагоде на четири хектара. Задовољни су овогодишњим родом и квалитетом и очекују да ће убрати око 50 тона јагоде.

„Цена се креће од евро до евро тридесет, видећемо на крају колико ће бити. Ми у глобалу смо увек задовољни. Подигли смо засад, радимо, трудимо се. Засад је у фулу да би имали добар род“, каже Милинко Старчевић, произвођач јагода у Жичи.„Људи који се баве овом производњом су изузетно задовољни и приносом и квалитетом и ценом. Јуче и данас она је у паду на велико али и даље је коректна цена“, додаје Бобан Марковић из смедеревске Пољопривредне стручне службе.

Јагода је на домаћим пијацама почетком бербе достизала и 400 динара, а у извозу до и пет и по евра. Последњих дана цена је преполовљена, а извоз се успорио.

„Природно је да са понудом количина на тржишту дође и до пада цена. Ако се појави некакав проблем са јагодама, укључићемо се у решавање. Што се тиче извоза, иде несметано за Русију. Проблем се појавио између извозника наших и Руса у погледу начина плаћања. Сви су обазриви на сваком тржишту и другачије реагују него у претходном периоду“, истакао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

За квалитетну производњу јагоде у Србији обезбеђени су сви потребни услови и улагања. Држава је дала и субвенције, а тржиште, тј. однос понуде и тражње, диктира цену.

Очигледно је да су ова година и специфичан период са коронавирусом успорили и пооштрили процесе трговине и извоза.RTS

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.