Kолико је, заиста, људи изгубило посао због пандемије?

1

На питање колико људи је од почетка пандемије и проглашења ванредног стања остало без посла – тачног и прецизног одговора још увек нема. Иако званични подаци о регистрованој запослености тренутно нису потпуни и свеобухватни, јавни функционери их олако износе у јавност, одбијајући да размотре резултате истраживања независних организација, која су обухватила и неформално запослена лица, те показала далеко негативније резултате.

Прве податке о томе колико је људи изгубило посао од почетка економске кризе услед пандемије корона вируса, чули смо од председника државе Александра Вучића средином априла месеца, када је на конференцији за медије саопштио да је до тадашњег момента, тај број износио “непуне две хиљаде”.



“Имам једну добру вест из економије за све грађане Србије. Дакле, на званичној евиденцији, ви знате, ми смо имали 10.839, дакле, 11.000 отпуштених радника средином марта. Дакле, до краја марта, 29. марта, када смо најавили мере, у периоду од 30. марта до 3. априла, вратило се, запосленост је порасла за 8.999. Дакле непуне две хиљаде људи је остало без посла, де факто, у претходном периоду. Што значи да су наше мере дале изузетан резултат”, оценио је тада Вучић.

Још “позитивнији” резултати, недавно су објављени и на сајту Министарства рада, који показују да се у бази Националне службе за запошљавање (НЗС) у протекла два месеца број регистрованих незапослених лица смањио за 2.000.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“На евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање (НСЗ) непосредно пред проглашење ванредног стања било је пријављено 515.145 лица, док је током трајања ванредног стања дошло до смањења броја пријављених тако да се, на дан 6. маја 2020. године, на евиденцији незапослених налази 512.691 лице”, наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  А где је правда за Србе: У Прибоју поново обележавање "злочина у Сјеверину"

 

Међутим, из НЗС су истакли да, “није искључено да је већи број људи остао без посла”, будући да они располажу “само бројкама базираним на броју захтева који су поднети за остваривање накнаде”.

Најсвежије податке о броју лица која су изгубила посао за време кризе, чули смо на данашњој конференцији за медије од министра за рад борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, који је истакао да је “информација да је 100.000 људи у Србији изгубило посао – лажна”. Према његовим речима, ради се о 15.000 људи.

“На дан почетка ванредног стања у нашој земљи, порезе и доприносе, имам податке и за јавни сектор и ван јавног сектора, али и збирно, 2.117.196 грађана Србије је уплаћивало порезе и доприносе. Значи имали су посао, и радили су посао. Десетог маја, податак говори да имамо 2.101.290. Што значи да је 15.401 грађанин Републике Србије изгубио посао”, рекао је Ђорђевић.



И тако смо од тога да је 2.000 људи остало без посла, а затим да смо у плусу 2.000, дошли до најновијег податка да је 15.000 људи изгубило посао.

Са друге стране, независна организација стручњака СеЦонС, недавно је објавила своје последње истраживање о утицају пандемије и мера за њено спречавање на запосленост и услове рада, у којем је изнела резултате који у великој мери одударају од података које смо у протеклих месец дана могли да чујемо од јавних функционера.

2.000 мање, 2.000, 15.000 или 200.000 више незапослених?

Наиме, истраживање групе СеЦонС, спроведено на узорку од 1.603 особе које су биле запослене у фебруару 2020, обухватило је и неформално запослена лица, дакле она која су радила у приватном сектору с краткорочним или привременим уговорима, или без икаквог уговора.

Прочитајте још:  Запад је дао зелено светло састанку председника Србије и Црне Горе како би се Београд отргнуо од Москве

Kако се наводи у публикацији истраживања, “анкетиране су особе које су одговарале дефиницији запослености, коју користи Републички завод за статистику у Анкети о радној снази, а која је усклађена са међународном методологијом коју примењују ИЛО и Еуростат”.

Резултати овог истраживања су показали да је у априлу 2020. године посао изгубило 8 одсто особа које су биле запослене у фебруару 2020. године у непољопривредном сектору.



“Kада се тај проценат пројектује на укупну популацију реч је о приближно 200.000 лица која су након увођења ванредног стања изгубила посао, укључујући и неформално запослене”, наводи се у истраживању.

Готово половина особа које су изгубиле посао (46,2%) навела је да је разлог за губитак запослења то што је њихово предузеће морало да обустави активности због пандемије ЦОВИД-19.

У новонасталој ситуацији посебно су биле погођене рањиве категорије запослених, они који раде без уговора, са повременим уговорима, затим са уговорима на одређено време, као и самозапослени без запослених радника.



Istinomer

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Kолико је, заиста, људи изгубило посао због пандемије?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *