Америка у опасности: Прети пуцање 15.000 брана – ВИДЕО

0

Пуцање две бране у америчкој држави Мичиген иселило је више од 10.000 људи из својих домова. Стручњаци процењују да је од 90.000 америчких брана веома небезбедно чак 15.000.

Уколико би дошло до пуцања само неколико њих, десила би се катастрофа невиђених размера.

Мичигенски гувернер Гречен Витмер послала је захтев америчком председнику Доналду Трампу за помоц́ после поплава изазваних пуцањем брана, објавио је „Популар сајенс“.

Мичигенске бране нису једине које би могле да пукну, од 90.000 брана у САД, чак 15.000 се сматра изузетно ризичним, док је за још 2.300 потребна поправка, рекао је Марк Огден, коаутор студије о бранама коју је урадило Америчко друштво инжењера.Огден каже да су том студијом још пре три године упозоравали на опасност од дотрајалих америчких брана.

„Бране као што су ове у Мичигену не би требало да пуцају. Требало би да буду ваљано одржаване и унапређиване. Нажалост, код много њих то није случај“, рекао је Огден.

Он упозорава да је код пуцања брана у Мичигену избегнута вец́а катастрофа пошто је вец́ постојао разрађен план евакуације у случају инцидента.

Међутим, како додаје, то није случај код великог броја других брана у лошем стању, нити локалне власти могу да натерају приватне операторе брана да их направе.Вебтрибуне

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.