Преварене медицинске сестре: Зарадиле корону и 20.000 динара

0
(Pixabay)

Тридесетак медицинских сестара, које су биле или су још на боловању јер су се на послу заразиле коронавирусом, добиле су прекјуче први део мајске уплате од 7.500, односно 9.700 динара. Већини њих, како кажу, није јасно о чему је реч, с обзиром да је речено да ће у њиховим случајевима боловање плаћати 100 одсто. Чак и уколико исти део добију и у другом делу, укупна бројка, кажу сестре, нижа је чак и од законских 65 одсто од пуне плате која се исплаћује током редовног боловања.

Већина сестара са Института за онкологију и са KБЦ Бежанијска коса су истовремено тестиране и послате у карантин, а самим тим и на боловање, тако да се тренутно све налазе и у сличној финансијској ситуацији.

“Ово по обрачуну чак није ни боловање од 65 одсто. Нас је двадесетак само у мојој болници, а знамо да је иста ситуација и са колегиницама из других београдских болница”, каже медицинска сестра са Института за онкологију, која је на боловању, након што се заразила на послу.Мајска аконтација у њиховом случају је, како каже, од 9.100 па до 9.700 динара.

Једину информацију коју је успела да добије из управе болнице јесте, како каже, уверење да ће им и друга половина плате бити исто толика. Дакле, цео месец треба да преживе са мање од 20.000 динара.

“Аконтација за мај нема везе ни са чим”

“Априлска плата је била најнормалнија, с тим што је она стимулација од 10 одсто у мом случају једва прелазила 1.000 динара. Међутим, ова мајска аконтација нема везе ни са чим. Објашњење је да смо прешли на фонд социјалног, јер је наводно прошло месеца дана боловања. Све и да је тако, ни по томе не може да буде овај износ”, каже једна од сестара, која је добила аконтацију од 7.600 динара, што је за скоро 20.000 динара мање од онога што је до сада примала.Она је истакла да нису у питању ни одбици од плате, рате за кредит или административне забране, јер се оне увек одбијају од другог дела.

Министарство рада је добило препоруку синдиката да терет плата зараженим здравственим радницима подели тако да РФЗО плаћа 65 одсто, односно држава 35 одсто, али за сада није познато да ли је ова пракса и заживела.

Такође, држава није регулисала ни повећање плата у здравству свим запосленима, које је Александар Вучић најавио по избијању епидемије. Уместо повећања, медицинари су добили месечну стимулацију “за рад у ванредном стању” од 10 посто, и то не на основицу плате, већ на број радних сати.

Објашњење које је уследило од државног врха је да би стимулација прерасла у повећање скупштина мора да измени буџетске прописе о висини основице за обрачун и исплату за запослене, али се ова ставка није нашла на дневном реду скупштине Владе Србије.

С обзиром да је ванредно стање завршено, директори здравствених установа више немају основ по ком би могли да понове стимулацију и за мај месец.Ана Лалић / Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.