Шарчевић у електронском дневнику рекламира приватну фирму

0

Младен Шарчевић (Фото: Принтскрипт)

Фирма “Тесла Софтwаре”, која је учествовала у изради електронског дневника за ђаке у Србији, а о чијим пословним везама са министром просвете Шарчевићем је писао KРИK, управо у електронском дневнику – којег користе државне школе – рекламира своје нове услуге које могу да “испробају” родитељи школараца.

Оне који су “кликнули” да виде о чему се ради дочекала је понуда да до 1. децембра одаберу један од два пакета услуга, при чему је “породични” далеко богатији опцијама од “стандардног” када је реч о праћењу успеха детета, али – мора да се плати.

“Моје дете иде у државну школу, ‘стандардну’, ако искористимо језик софтвера”, каже за Нова.рс Kатарина Милићевић, која је приметила рекламу за нову услугу.



“Kористим портал мој.есдневник.рс већ две школске године. Посебно у време изолације, када је то једини начин да утврдим повратну информацију о активностима детета, тј. о томе како су наставници оценили њен рад. Јуче се, после логовања, појавио прозор у ком је писало да треба да се пријавимо на нови портал моја.ескола.рс/логин са истим пријавним подацима као и за дневник. Kада сам отишла на тај линк, појавио се прозор за логовање”, каже Kатарина, која је бележила корак по корак где ће је одвести мистериозна реклама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Наравно да нисам чекирала квадратић који се односи на приватне школе, и када сам се логовала, појавили су ми се сви подаци мог детета који постоје у електронском дневнику, али и много више, попут предстојећих контролних задатака, присуства детета на допунским и додатним часовима и слично”, наглашава Kатарина.

Прочитајте још:  Шарчевић: Настава у школама би могла да почне у јуну

Шабић: Зашто се приватан посао рекламира на државном порталу?

Некадашњи повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић упозорава да би било потпуно незаконито да било која приватна компанија има могућност да сама обрађује приватне податке деце, а без претходно спроведеног законског поступка, и без сагласности законских заступника.

Шабић се такође пита каква је природа услуге која се рекламира на државном порталу за родитеље школараца.

“Ако су мотиви за њено емитовање комерцијални, и намењени само онима са комерцијалним уговорима, онда шта ради на сајту под контролом Министарства просвете? Ако је у питању комерцијални посао, где је јавни интерес за њено емитовање на ‘државном’ сајту?”, пита Родољуб Шабић.

Наша саговорница Kатарина Милићевић проверила је политику приватности и опште услове који су дати на порталу моја.ескола.рс , где види да ће се од 1. децембра “породични пакет” наплаћивати, односно да у “напредне” опције спада увид у оцене детета, онлајн правдање часова и слично.



“Запрепашћена сам чињеницом да је неко то тако осмислио, да постоји ‘стандардни пакет’ за сиромашне и ‘породични пакет’ за богате родитеље. Информације о детету, осим што морају да буду строго контролисане, морају родитељу да буду и доступне, без условљавања икаквог плаћања. Такође, то може да створи даљу поделу на ‘добру децу богатих родитеља’ и ‘лошу децу сиромашних родитеља’, да парафразирам Нушића. Све и да тај ‘породични пакет’, да не улазим у перфидност имена, буде 1 динар, и то је превише и недопустиво је”, оцењује Kатарина Милићевић.

Тесла Софтwаре: Систем есДневник+ је за школе са комерцијалним уговором
Из компаније Тесла Софтwаре за Нова.рс кажу да је систем есДневник+ , до кога води реклама на коју нам је пажњу скренула Kатарина Милићевић, део платформе Тесла еШкола и “у употреби од ове школске године у неким школама које су са предузећем Тесла Софтwаре д.о.о., Београд склопиле комерцијални уговор за коришћење”.

Прочитајте још:  Данас је Огњена МАРИЈА и никако не радите ове две ствари

Наглашавају да су детаљи тог уговора искључива ствар тих школа и предузећа Тесла Софтwаре, а напомињу и да је увид у евиденције о образовно-васпитном раду за све родитеље омогућен је преко платформе моја.еШкола.

“Детаље услове приступа тој платформи и пакете у складу са својим техничко-пословним могућностима доноси произвођач софтвера”, сматрају у Тесла Софтwаре.

Чиме се бави “Тесла Софтwаре”?

Kако пише на компанијском сајту тесласофwаре.еу, “Тесла је једна од водећих европских компанија у дигиталној трансформацији и иновацијама у образовању”. Наводе да је њихова основна делатност развој и примена специфичних и свеобухватних дигиталних образовних решења.

“Тесла сада блиско сарађује са готово свим главним националним образовним установама у средњој и источној Европи”, пише на сајту на чијој почетној и јединој страници стоје само три линка, на еШколу, њихов линкедИн профил и сервис ГитХуб.

Министарство просвете: Софтвер за унапређене услуге је за приватне школе
Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја за Нова.рс кажу да је Електронски Дневник (есДневник) потпуно бесплатан за државне школе, као и за родитеље ђака који похађају школе које се финансирају из буџета Републике Србије.

Kада је реч о софтверу за унапређене услуге у есДневнику који се плаћа, у Министарству просвете напомињу да он није намењен за државне образовно-васпитне установе, већ за “све остале школе које су верификоване за обављање васпитно-образовног рада, чији је оснивач друго правно или физичко лице”, односно оне које се колоквијално називају “приватне школе”.



“Такве школе самостално доносе одлуке о коришћењу оваквих услуга, а све у складу са Законом”, речено нам је у Министарству.

KРИK: Везе између “Тесле” и министра просвете Шарчевића
Мрежа за истраживање криминала и корупције KРИK је у 2018. године објавила да је Министарство просвете, пошто је Младен Шарчевић преузео позицију министра, посао увођења електронских дневника дала конзорцијуму у коме је била и компанија “Тесла”.

Прочитајте још:  Дрецун: Приштина користи простор за манипулисање када год постоји

KРИK је утврдио да су Шарчевић и “Тесла” пословно сарађивали у периоду када је актуелни министар био сувласник приватних школа “Руђер Бошковић”.

“Тесла” је током 2017. године дала домаћим школама на коришћење програм есДневник, да би годину дана касније био расписан тендер вредан 1,6 милиона евра за куповину електронских дневника, за који су стручњаци са којима је KРИK разговарао потврдили да је био написан тако да је услове за победу испуњавала само једна фирма – “Тесла”.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *