У случају избијања другог таласа коронавируса неће се уводити ванредно стање

0
Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да верује да Србија неће уводити ванредно стање у случају избијања другог таласа коронавируса, на јесен.

Он је за ТВ Прва рекао да је забринут због могућности појаве другог таласа епидемије, али додаје да би на јесен здравствени систем требало да буде знатно спремнији.

„Све треба да припремимо као да ће да буде (другог таласа). Морамо да чувамо здравствени систем, не смемо више поново да га цео дамо за ковид 19, јер ћемо у супротном имати озбиље последице”, рекао је Кон и подсетио да је у претходном периоду здравство функционисало само за најхитније случајеве.Кон је рекао да би без увођења ванредног стања вирус у трећој и четвртој недељи ушао у сваку болницу и домове за старе особе, да је у укупној организацији било и грешака због којих је могао да буде 60 мртвих мање, али да је увођење рестриктивних мера било неопходно, преноси Бета.

„Имали би потпуно незамисливу ситуацију. Имали бисмо масивни прилив оболелих на здравствени систем, који би пукао. Људи би умирали у старачким домовима, јер не би имали где да их збринемо. Ја сам поменуо број од 1.000 мртвих (да није било ванредног стања), верујте то је најнижа бројка о којој може да се говори. Нека ме нападају, нека о томе буде јавна расправа, тврдим да без ванредног стања нисмо могли да се одбранимо”, казао је Кон.Он је навео да би у сличним ситуацијама уместо ванредног стања могла да се прогласи ванредна ситуација, али само ако је систем унапред припремљен и постоје довољне залихе медицинске опреме.

Епидемиолог је оценио и да би следећа недеља „могла да буде опасна”, а да се тренутно очекује да се деси неколико спојених дана када неће бити бележени смртни исходи узроковани ковид 19.

Коментаришући јучерашњи дан, први током ког није било смртних случајева у Србији од коронавируса након више недеља, Кон је рекао да је очекивао „да ће тај дан доћи раније”, као и да, нажалост, у блиској будућности очекује још преминулих од последица коронавируса.

Додао је и да је тешко оцењивати и поредити број умрлих пре него што се на светском нивоу не успостави заједничка методологија по којој ће се оцењивати колико је тачно преминулих од ковид 19 у државама које тренутно имају своје појединачне методологије.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.