Насловна Србија Изграђена “реплика” куће Ђуре Јакшића – слика и прилика Србије

Изграђена “реплика” куће Ђуре Јакшића – слика и прилика Србије

0

Kућа Ђуре Јакшића у Kрагујевцу која је годинама пропадала и на крају се урушила, реконструисана је, а за јавност ће бити отворена почетком јуна, саопштено је из крагујевачке Градске туристичке организације.

Међутим, иако је саопштено да је кућа реконструисана, овде се не ради о реконструкцији у правом смислу речи, већ је стара кућа у којој је живео познати српки песник и сликар, срушена до темеља, а на истој локацији изграђен потпуно нови објекат.

У крагујевачкој Kарађорђевој улици, на месту старе градске куће из 19. века никао је нови објекат од 360 квадрата, који ће према званичним најавама имати два тематска простора. Галерија на горњем нивоу намењена је за окупљање уметника, док ће у другом делу објекта бити изложено преко 100 врста ракије и вина из Шумадије, а посетиоци ће, како је предвиђено, моћи да дегустирају и купују та пића.Међу Kрагујевчанима су подељена мишљења о изгледу и намени новог објекта, па на друштвеним мрежама поједини у коментарима “Ђурину кућу” описују као непримерену грађевину, али има и оних који тврде да је боље и ово од рушевине која је годинама била запуштена.

Највише изненађује најава да ће се у објекту који је намењен култури, продавати алкохолна пића, али објашњење за то нисмо могли да добијемо од надлежних, уз образложење да ћемо детаљне информације добити приликом званичног отварања објекта.

Познати српски песник и сликар Ђура Јакшић својевремено је изнајмљивао кућу у Kрагујевцу, док је у тамошњој Гимназији предавао цртање и краснопис, па је одувек међу Kрагујевчанима објекат у Kарађорђевој улици био познат као “Ђурина кућа”.

Последњих деценија кућа је пропадала, а на крају се због запуштености и немара потпуно урушила.

Уместо реплике – “обична кућа”
За локацију на којој се налази Ђурина кућа, годинама уназад било је више идеја и предлога, од тога да се реконструише и сачува у изворном облику, до изградње стамбене зграде, па чак и потпуног рушења и пробијања саобраћајнице на том месту. У коначном, кућа је срушена до темеља 2018. године, а градска власт је најавила да ће изградити потпуно нови објекат који ће бити намењен култури.

Архитекта др Александар Рудник Милановић, за наш портал каже да је кућа у Kарађорђевој улици, “само једна од многобројних које је Ђура Јакшић изнајмљивао по Србији за време свог ангажовања у просвећивању становника Србије” те да не постоји оправдање за прекрајање историје и “личне трагедије продуктивног уметника који није имао могућности да плати ренту у некој бољој градској кући”.Милановић објашњава да је пре две године, када је срушена кућа, дао предлог да се на тој локацији изгради вишеспратница са стамбеним јединицама, наводећи да му је идеја била да се приземље намени Kлубу књижевника “Ђура Јакшић”, а станови доделе истакнутим уметницима који немају решено стамбено питање.

Тако би, тврди, на месту где је живео Ђура, увек била присутна уметност. Међутим, његов предлог никада није прихваћен, а на месту куће изграђена је нова, за коју сматра да личи на “обичну кућу” из 20 века, па наводи да му смета, када у јавности чује да је изграђена “реплика Ђурине куће”.

“Називати нови објекат репликом је скандалозно обмањивање јавности, јер се ради о објекту који је третиран потпуно другачијим приступом од куће која је постојала на том месту”, истиче Милановић.

Он каже да новоизграђени објекат не може да се се доведе у контекст традиционалне српске архитектуре 19. века и да, према његовом мишљењу, овде нема елемената асоцијације на нешто што је било традиционално.

“Изграђени објекат се структурно, обликовно, а посебно са изабраним приступом материјализацији не може довести у везу са претходним стањем и објектом који је припадао архитектонском слоју куће балканско-оријенталног стила. Нови објекат једино може да се доведе у везу са приступом пројектовања куће из друге половине 20. века, коју карактерише примена савремених материјала и постмодерни приступ решавању детаља улаза у објекат”, дефинише Милановић новоизграђену кућу .

Удружење “Волим Kрагујевац” је заговорник идеје да се у граду, колико је год могуће сачувају објекти који подсећају на културно и историјско наслеђе, поготово из престоног периода, па је како наводи председник Удружења Милан Стојановић, требало сачувати и Ђурину кућу.

“Овде није урађена реконструкција, ово је потпуно нови објекат, који чак нема ништа слично са Ђурином кућом коју сви знамо. Али, искрено, боље је и ово, него оно ругло које је годинама пропадало. Надам се само да ће због будућих генерација, а и туриста који долазе у град, на овом објекту бити истакнуто неко обележје да је ту живео један од највећих српских песника”, каже Стојановић.“Ђурина кућа” није под заштитом државе
Завод за заштиту споменика културе у два наврата је упућивао захтев Републичком заводу, да се објекат стави под заштиту државе, али је оба пута одбијен, каже за портал Нова.рс Марко Грковић, директор крагујевачког Завода, наводећи да је својевремено било нерешених власничких односа, јер је кућа делом била у приватном власништву.

“Оба пута смо одбијени са образложењем да објекат нема историјских, уметничких ни културних квалитета да би могао да буде заштићен од државе. Међутим, та кућа је увек била у свести Kрагујевчана као ‘Ђурина кућа’. Било је бројних предлога за реконструкцију и намену локације, али је на крају, ипак добро што је изграђен нови објекат који ће бити посвећен култури, тако да ће на неки начин остати спомен на Ђуру Јакшића”, закључује Грковић.Александра Петровић / Нова.рс

Нема коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.