Јавна предузећа поново у губицима

0
долара, колапс

Током прошле године 549 јавних предузећа направило је пет милиона евра губитка, уз 244 милиона евра субвенција, док су током 2018. године јавна предузећа у збиру остварила позитиван пословни резултат, показују подаци Агенције за привредне регистре. Да није било субвенција државе, губици би били знатно већи.

Добит јавних предузећа, а то су предузећа која оснива Република Србија или локалне самоуправе и која обављају делатност од јавног интереса, расла је значајно све до 2017. године када је достигла 25,7 милијарди динара или 212 милиона евра. И онда следи суноврат.

У 2018. години добит ове групе предузећа је пала на 3,5 милијарде динара (нешто мање од 30 милиона евра), да би 2019. годину укупно 549 предузећа завршило у минусу од 574,4 милиона динара или нешто мање од пет милиона евра, према Годишњем билтену финансијских извештаја за 2019. годину који издаје Агенција за привредне регистре.



У овом периоду није било неповољних дешавања на међународном финансијском тржишту, чак напротив, новац је био никад јефтинији, па су и каматне стопе у Србији наставиле да падају, док је динар према евру ојачао више од четири одсто у номиналном износу, а још више реално. Што је најважније, у 2018. и 2019. години српска економија је забележила највећи раст БДП-а (4,4 и 4,2 одсто) још од 2008. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Структура резултата јавних предузећа је таква да је добит из пословања износила 19,5 милијарди динара, добит из финансирања је износила 3,5 милијареде динара, док је губитак настао из осталих активности, где упадају ревалоризације вредности имовине и друге рачуноводствене категорије у висини од 20,7 милијарди динара.

Прочитајте још:  Човек који је предвидео колапс Lehman Brothers, сада тврди да ће пасти и Credit Suisse

На основу овога могао би се извући погрешан закључак да предузећа послују добро због добити из пословања и финансирања, а да је тзв. остали резултат кривац за губитак. Међутим, остали резултат је у најмањем минусу у последњих пет година. Проблем лежи у пословању предузећа.



Наиме, добит из пословања је мања за 23 одсто него у претходној години, а у односу на 2016. годину када је износила 61 милијарду динара, чак три пута је мања (у еврима гледано и више од тога). Од 2016. сваке године пословни расходи расли су брже од пословних прихода.

Власти су се хвалиле како јавна предузећа пуне буџет, а с друге стране њихови биланси срљали су назад у губитке, којих се нагомилало током претходних година више од три милијарде евра.

Да ствар буде још гора и та добит остварена из пословања у ствари не постоји. Наиме, субвенције јавним предузећима у прошлој години износиле су 28,75 милијарди динара, што је око 244 милиона евра.

Према рачуноводственим прописима, субвенције се књиже као пословни приход, а као што видимо да њих није било, јавна предузећа не би имала добит из пословања већ губитак и то од око 80 милиона евра. Добра вест у свему је што је износ субвенција смањен у 2019. за скоро 100 милиона евра у односу на 2018. годину.

Иако у овој групи има 549 предузећа, њихов укупан резултат одређује неколико огромних компанија попут ЕПС-а, Србијагаса или Путева Србије.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *