САД спремне да финансирају Иницијативу три мора, како би избациле руски гас са тржишта

0

(фото: © Nord Stream 2 / Paul Langrock)

Под маском бриге за енергетску безбедност Европе, САД планирају да подрже земље чланице Иницијативе три мора како би реализовали заједнички циљ, који се тиче смањења зависности Европе од руског гаса и како би прогурали на европско тржиште амерички гас.

Експерти објашњавају да Вашингтон показује интересовање за Иницијативу три мора само из личних интереса, јер САД покушавају да приморају европске земље да изграде нови систем за транспорт гаса и прогурају свој знатно скупљи гас.

„Тренутно се индустрија шкриљаца суочава са великим проблемима у поређењу са испорукама гаса кроз цевоводе. Тенденције су такве да амерички течни природни гас има конкуренцију у овом сектору производње, јер поред руских произвођача, течни природни гас (ЛНГ) се сада производи и у Аустралији и у Катару. Постоји велика конкуренција када је реч о течном природном гасу и зато не треба мислити да ће амерички гас бити претерано тражен у Европи. Он ће постојати као својеврсни додатак гасу који иде кроз цевоводе, али не бих говорио о никаквој општој улози или тренду“, каже за Спутњик Александар Пасечник, руски експерт за енергетику.




Аналитичка служба америчког Конгреса припремила је извештај о Иницијативи три мора, у коме аналитичари скрећу пажњу на могућност проширења сарадње са учесницима тог пројекта. У извештају, у који је руски канал РТ имао увид, истиче се да циљеви Иницијативе три мора задовољавају бројне широке циљеве САД на пољу безбедности и економије…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У извештају се наглашава да у последњих неколико година неки чланови Конгреса показују све веће интересовање за енергетску безбедност Европе и да стреме ка смањењу њене енергетске зависности од Русије, као и на извозу америчког течног природног гаса.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: АПУ и националисти изгубили више од 800 бораца у једном дану

„Дебата о подршци Иницијативи три мора је више покушај, него стварни корак. Можете да дискутујете о било чему, али услови на тржишту су такви да је ЛНГ сада врло јефтин, као и гас на спот тржишту. ’Гаспром“ је флексибилан у својим приступима, али свеједно, гасоводне стратегије увек победе“, истиче Пасечник.

Руски гас нема алтернативу
Иницијатива три мора политичка је платформа земаља чланица ЕУ са простора између Балтика, Јадрана и Црног мора. Пољска и Хрватска су 2015. године основале овај савез који чини 12 земаља: Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Мађарска, Латвија, Литва, Пољска, Румуњска, Словачка и Словенија. Циљ је већа сарадња, посебно у области инфраструктуре, енергетике и безбедности. Те земље желе да буду мање зависне од Русије када је реч о снабдевању енергентима и да јачају сарадњу са САД.




Аналитичари америчког Конгреса у свом извештају наводе да би чланови Конгреса могли да буду заинтересовани за финансирање Иницијативе три мора. У том контексту, аналитичари наводе изјаву америчког државног секретара Мајка Помпеа о спремности САД да уложе у пројекат милијарду долара.

Поједини експерти сматрају да је интересовање Вашингтона за Иницијативу три мора повезано са личним комерцијалним интересима и да је смисао америчког учешћа у овом програму стварање неке врсте инфраструктуре која ће омогућити испоруку америчког гаса у дубину европског континента. То је систем интерконектора, гасовода у земљама Централне и Источне Европе, пре свега из Пољске и јужних земаља.

Руски експерти подсећају да у Европи већ постоје терминали за течни природни гас, који могу да регасификују више од 220 милијарди кубних метара, али да они нису искоришћени у потпуности. Чак и прошле године, када се набавка течног гаса готово удвостручила терминали су у најбољем случају били 50 одсто пуни.

Прочитајте још:  Путин, Трамп и саудијски краљ Салман подржали споразум ОПЕК плус

Александар Пасечник, шеф аналитичке управе руског Фонда за енергетску безбедност, сматра да се овде не ради о комерцијалним интересима, него о „пропаганди“.

„Неке земље ће добити додатни новац приликом закључивања уговора за ЛНГ. Али, то је привремена инфузија. Американци често спонзоришу куповину својих производа, подржавају и сопствене пројекте из шкриљаца који су оријентисани на европско тржиште. Условно речено, подстицајне интервенције састоје се у томе што Американци дају европским земљама новац за куповину њиховог течног природног гаса. Али, тако не можете градите посао. Између осталог, то више није посао, то је субвенција због политичких и геополитичких тежњи“, објашњава експерт.

„Северни ток“ иде својим током

Аналитичка служба америчког Конгреса такође помиње нове руске гасне пројекте „Северни ток 2“ и „Турски ток“, којима ће се повећати обим испорука природног гаса у Европу. Вашингтон и земље Иницијативе три мора заправо забрињава руска енергетска доминација у региону.




Пасечник подсећа да постоје покушаји уплитања у руске енергетске пројекте и подсећа на случај наметања санкција компанијама које раде на изградњи „Северног тока 2“.

„Сада овај пројекат реализујемо чак и у условима санкционих мера, због чега су рокови за завршетак пројекта мало померени, али то сада није толико важно – одлагање рокова било би критично да нема украјинског транзита, али је он сачуван. Стога, пуштање у рад ’Северног тока 2‘ у првом кварталу 2021. године није критични сценарио… Русија ће завршити тај пројекат. Одбијамо све нападе са успехом“, каже експерт.

Тренутно се у оквиру Иницијативе три мора реализује пројекат гасовода (Baltic Pipe) који би у Пољску по дну Бактичког мора доводио гас из Норвешке. Очекује се да ће овај гасовод прорадити до 2022. године и да ће заменити део испорука из Русије. Међутим, руски експерти истичу да је пољски пројекат чисто политички, јер има за циљ да покаже да је Пољска независна од Русије и сматрају да тај пројекат није у стању да има озбиљан утицај на европско енергетско тржиште.

Прочитајте још:  Игор Стрелков: Ситуација на Доњецком фронту



Оливера Икодиновић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *