Уставни суд одбацио све иницијативе за испитивање уставности ванредног стања

1
(Фото: Depositphotos/SergPoznanskiy)

Уставни суд Србије је збирно одбацио све иницијативе за оцену уставности и законитости Одлуке о проглашењу ванредног стања и општих правних аката који су из те одлуке проистекли, наводи се у саопштењу.

Суд је такође одбацио и захтеви за обуставу извршења аката и радњи предузетих на основу наведен оспорене Одлуке Владе Србије.

Подсећамо, Уставни суд је током трајања ванредног стања примио више десетина иницијатива за покретање поступка за оцену уставности и законитости, од чега се преко 30 односило на поједине одредбе које су током ванредног стања донели Влада Србије и поједина министарства.
Разлози за одбацивање иницијатива би требало да буду објављени следеће недеље у Службеном гласнику.

Ванредно стање у Србији је због пандемије корона вируса уведено 15. марта, а укинуто 6. маја.

Организације цивилног друштва, политичке партије и појединци који су суду подносили иницијативе указивали су на потенцијалну неуставност одлуке о самом увођењу ванредног стања, обзиром да је одлука донета без сагласности Скупштине Србије и без „адекватног објашњења зашто се највише законодавно тело није састало да разматра увођење рестриктивних мера“.

Иницијативе су биле усмерене и на легалност одржавања „Скајп суђења“, Наредбе о ограничењу и забрани кретања лица на територији Србије и сличних рестриктивних мера.Нова економија

1 Коментар

  1. Није то одавно уставни суд но канцеларија вучићевог картела која служи за лажну пропаганду у сврху једнодневне употребе и продужавања анархије све док ми СРБИ НЕ ИЗАЂЕМО МАСОВНО НА УЛИЦУ И ПОХАПСИМО ТЕ ВЕЛЕИЗДАЈНИКЕ И ЊИХОВЕ ДУПЕЛИЗЦЕ КОЈИ СУ ЧЛНОВИ СНС картела а седе у фотељама намењеним ЧАСНИМ И УМНИМ СУДИЈАМА КОЈЕ НЕМОЖЕ КАРТЕЛ ДА ПОДМИТИ И КУПИ НИТИ СУЧЛАНОВИ БИЛО КОЈЕ СТРАНКЕ.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.