Уставни суд одбацио све иницијативе за испитивање уставности ванредног стања

1

(Фото: Depositphotos/SergPoznanskiy)

Уставни суд Србије је збирно одбацио све иницијативе за оцену уставности и законитости Одлуке о проглашењу ванредног стања и општих правних аката који су из те одлуке проистекли, наводи се у саопштењу.

Суд је такође одбацио и захтеви за обуставу извршења аката и радњи предузетих на основу наведен оспорене Одлуке Владе Србије.

Подсећамо, Уставни суд је током трајања ванредног стања примио више десетина иницијатива за покретање поступка за оцену уставности и законитости, од чега се преко 30 односило на поједине одредбе које су током ванредног стања донели Влада Србије и поједина министарства.




Разлози за одбацивање иницијатива би требало да буду објављени следеће недеље у Службеном гласнику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ванредно стање у Србији је због пандемије корона вируса уведено 15. марта, а укинуто 6. маја.

Организације цивилног друштва, политичке партије и појединци који су суду подносили иницијативе указивали су на потенцијалну неуставност одлуке о самом увођењу ванредног стања, обзиром да је одлука донета без сагласности Скупштине Србије и без „адекватног објашњења зашто се највише законодавно тело није састало да разматра увођење рестриктивних мера“.

Иницијативе су биле усмерене и на легалност одржавања „Скајп суђења“, Наредбе о ограничењу и забрани кретања лица на територији Србије и сличних рестриктивних мера.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Уставни суд одбацио све иницијативе за испитивање уставности ванредног стања

  1. Није то одавно уставни суд но канцеларија вучићевог картела која служи за лажну пропаганду у сврху једнодневне употребе и продужавања анархије све док ми СРБИ НЕ ИЗАЂЕМО МАСОВНО НА УЛИЦУ И ПОХАПСИМО ТЕ ВЕЛЕИЗДАЈНИКЕ И ЊИХОВЕ ДУПЕЛИЗЦЕ КОЈИ СУ ЧЛНОВИ СНС картела а седе у фотељама намењеним ЧАСНИМ И УМНИМ СУДИЈАМА КОЈЕ НЕМОЖЕ КАРТЕЛ ДА ПОДМИТИ И КУПИ НИТИ СУЧЛАНОВИ БИЛО КОЈЕ СТРАНКЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *