Аустралијакса компанија открила огромно богатство у минералима испод Рековца

0
Литијум (Фото: Pixabay)

Једна аустралијска компанија током истраживања на подручју општине Рековац, недалеко од Јагодине открила је индикаторе који упућују на значајну минерализацију бора и литијума – елемената који су незаменљиви у сектору производње батерија и возила на електрични погон.

Пронађени су у два истражна бушења дуга 1.240 метара, а која су удаљена један од другог око 1,8 километара.

Из ове компаније, која има три лиценце за истраживања у околини Рековца, иако презадовољни почетним резултатима, истичу да је ово тек почетак истраживања, али и истичу да почетни резултати обећавају и указују на постојање огромног минералног система бора и литијума.
Ова компанија има и пет концесија за истраживање злата у Перуу, где су пронашли значајне резерве племенитих метала, али и у Аустрији, где су, недалеко од места Волсбург пронашли лежиште са 11 милиона тона руде литијума.

У овој аустралијској компанији напомињу да су резултати код Рековца веома слични онима које је „Рио Тинто“ пронашао недалеко од Лознице, а реч је о лежишту које у себи крије 10 одсто светских резерви литијума.

Подсетимо, недавно је и канадска компанија започела израду елабората рудних резерви, што је први корак ка добијању дозволе за експлоатацију, јер је у рејону Пискања, код напуштених рудника угља код Баљевца на Ибру пронашла резерве бора и литијума, што је лежиште вредно око две милијарде долара, а роком експлоатације од две деценије.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.