ЦИНС: За седам година грађани странкама донирали око 1,5 милијарди динара

0
(Фото: Пиксибај)

Грађани Србије су Демократској странци (ДС), Социјалистичкој партији Србије (СПС) и Српској напредној странци (СНС) за протеклих седам година донирали око 1,5 милијарди динара, преноси Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Половину те суме, око 764 милиона, прикупио је СНС и то највише 2017. године када су одржани председнички избори у Србији.

Скоро трећину новца странкама некадашње и актуелне власти дали су донатори из Београда, укупно око 451 милион динара, док је око 215 милиона динара наведеним партијама стигло од донатора са пребивалиштем у мање развијеним или девастираним областима државе.Правна лица су совим странкама у истом периоду донирале око 182 милиона динара.

Током 2012. и 2013. године, ДС је скупио више новца и од напредњака и социјалиста, међутим од 2014. ситуација почиње да се мења и приходи демократа од донација почињу да падају.

Новац који су прикупиле странке су могле да користе за редован рад и финансирање парламентарних, локалних, покрајинских и председничких избора.Према подацима из финансијских извештаја, новац се у већем обиму користио за финансирање изборних кампања него редовног рада странака.

Анализа извештаја СНС-а, ДС-а и СПС-а показује да је медијална вредност новчаних донација по годинама највећа код социјалиста.

Од 2014 до 2018. године, медијална вредност њихових донација била је око 200 хиљада динара. Само у 2018. години је директор Јавног предузећа „Србијагас“ Душан Бајатови дао 800 хиљада динара СПС-у.

ЦИНС наводи и да се по вредности прикупљених донација током председничке кандидатуре 2017. године истакао Вук Јеремић, односно да је Група грађана „Морамо боље“, коју је тада предводио, у овој кампањи прикупила више од 223 милиона динара кроз донације физичких лица, а медијална вредност донација у новцу била је 615.000 динара.CINS

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.