Ево како и ко може да оствари попуст за плаћање рачуна за струју и гас

0

(Фото: Flickr / Ilya)

ОЛАКШИЦЕ за плаћање рачуна за струју и гас од 1. јуна добиће социјално угрожени грађани са већим приходима него што је то био случај до сада, што ће омогућити да и вишечлано домаћинство (шесторо и више чланова) са месечним примањима до 35.696 динара оствари то право. Тако је, као услов за стицање статуса енергетски угроженог купца, горња граница прихода за најбројније породице подигнута за 670 динара. За остала домаћинства повећање лимита се креће од 280 до 530 динара.

Ово је предвиђено новим правилником Министарства рударства и енергетике. Тим документом утврђује се лимит месечних прихода домаћинстава на основу којих они могу да стекну статус енергетски угроженог купца. Уредбом Владе одређени су услови за стицање тог статуса. Ресорни министар Александар Антић истиче да је учињено све да се процедура олакша.



– Сви који уживају социјалну помоћ или дечји додатак, не треба уопште да се пријављују за ову меру, она им се аутоматски додељује – објашњава Антић. – Два пута годишње правилником утврђујемо лимите прихода који се усклађују са растом потрошачких цена, како би и људи са већим примањима могли да конкуришу.

Ова мера је на снази тек неколико година, али је, како наводи, већ користи око 75.000 породица које сваког месеца имају те олакшице. Он је позвао све, који сматрају да испуњавају услове, да остваре то право преко локалних самоуправа и њихових центара за социјални рад.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Они имају врло јасна упутства – каже министар. – Уредбом и правилником дефинисали смо категорије у односу на број чланова домаћинства и њихове месечне приходе.

Прочитајте још:  Шиптарски терористи протерали српску робу са рафова на Косову и Метохији

Уредбом је прописано да се у току једне календарске године, енергетски угрожени купац може определити за умањење месечне обавезе за коришћење само једног енергента.



КО ИСПУЊАВА УСЛОВЕ

СТАТУС енергетски угроженог купца, према новом Правилнику, могу да добију једночлана домаћинства, чија је горња граница месечних прихода 14.848 динара. За породице са двоје и троје чланова лимит је 21.619, за четворочлана и петочлана домаћинства је 28.385 динара. Породице са шесторо и више чланова не смеју да премаше примања од 35.696 динара да би оствариле ово право.

МАЊИ ИЗНОС

СВИМ грађанима старијим од 65 година “Електропривреда Србије” омогућила је да на рачуне за март, април и мај које плате о 30. јуна, одобри попуст од по пет одсто. Због ванредног стања и забране кретања неки грађани нису били у могућности да плате рачуне на време, па је ЕПС одлучио да и свим осталим потрошачима да могућност остваривања попуста од пет одсто.



Е. Б. ТАЛИЈАН

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *