БОЖЈА ОПОМЕНА? Храстови код Јагодине ПАДАЈУ, а мештани говоре о ЗАПИСУ СТАРОМ 250 ГОДИНА

0

Мада у скорије време није посечено ниједно свето дрво, нека су почела да се суше, а са других се одваљују гране. Неки мештани то виде као Божију опомену, а други као нормалну појаву због старости стабала.

Случајност или опомена, тек на раздаљини од само двадесетак километара у селима Комарану, Течићу и Колару дуж пута Рековац – Јагодина, записи више нису достојанствена стабла из давнина.

– Мислим да је то што се десило са записима у Колару, Течићу и Комарану Божија опомена, најава зла које прети тим селима – каже Горан Јовановић из Бара код Рековца који нас је одвео до записа у Комарану, за који се претпоставља да је стар око 250 година.

Стабло витално, а грана се осушила и пала!




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Реч је о храсту лужњаку, чија се огромна грана сломила пре три године и почела да се суши. Налази се на брежуљку у шуми изнад села и до њега може да се дође теренским возилом или пешице.Стабло записа је прилично витално, а остале гране краси свеже, зелено лишће.

Јасен у рековачком Течићу, такође сеоски запис, почео је да се суши пре три године, а онда га је јак ветар прошле зиме буквално ишчупао из корена. Зоран Милутиновић (48) из Течића, чији га је деда Љубомир засадио пре 90 година у потесу Ротиће два километра од села, мисли да то није никакво предсказање и да је срећа што је пао на страну на којој нису далеководи и баште, јер би изазвао велику штету.

Прочитајте још:  На друштвеним мрежама откривене лажи украјинске стране о наводним "заробљеним руским војницима"

– Стаблосмо поклонили цркви, јер код нас је 1989. године почела да се гради сеоска црква и Црквени одбор је питао да ли то дрво може да буде запис, ми смо дозволили што значи да је дрво црквено и не знам зашто бисмо се плашили, јер нисмо га ми осушили. Мислим да то не наслућује никакво зло, а владика је одобрио да га исеку и однесу – каже Милутиновић.




Највише страха изазива храст у Коларима који је стар два века, а гране су пале на амбуланту.

Највише полемика и страха изазива судбина храста записа у Коларима крај Јагодине, за који се верује да је стар преко два века. Почетком августа 2017. године огромне гране су се сломиле и пале на дом културе и амбуланту. Због веровања да ће смрт стићи онога ко дира свето дрво, али и уверености мештана да се на месту откинуте гране назире лик Богородице, ниједан мештанин се није усудио да помери гране овог храста. Одлуком одборника Скупштине града Јагодине он је проглашен заштићеним природним добром и о њему се стара ЈП “Уређење и јавно осветљење”.

Нико није смео да помери гране храста,  јер се у поломљеној грани назире лик Богородице.

– Запис и његова околина увек су лепо одржавани. Сада су дозволили да две године стоје његове покидане гране. Претходни поп није смео да их дира, а нови је уситнио оборене гране и почистио коров. Честитала сам му – казала је једна мештанка Колара.




Око записа су се играла деца и окуљпао народ.

Прочитајте још:  Да Немци и Американци нису дрогирали своје војнике ови ратови би били изгубљени!

Најстарији мештанин овог села, Цветко Здравковић (91), који је био општински одборник у четири мандата и председник месне заједнице дуго година, каже да је запис засадио извесни Сибин у време када су људи из Вукање крај Јастрепца почели да насељавају ово село.

– Стар је преко 200 година, памтим га још из детињства, било је главно место за сва окупљања, поготово што нисмо имали цркву – сећа се Здравковић.

Око храста је ишла литија сваког Белог петка јер је то сеоска слава, за сваки светац палили су свеће крај њега, ту су организоване игранке, разна окупљања, ту су се увек играла деца.

Шта је запис?

Запис, најчешће стабло храста, бреста, јавора или цера је Божије, молитвено, свето дрво. За време сеоских литија свештеници у њега урезују крст и моле се мештани. Оно је центар дешавања у сваком селу. Од њега крећу крстоноше које прати молитвена песма, свадбена весеља, али и поворка с покојником. Под записом су се крштавала деца.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *