Симбол СВАСТИКЕ није настао у нацистичкој Немачкој и имао је потпуно друго ЗНАЧЕЊЕ

(Фото: PROFIMEDIA)

Мање је познато да је непосредно пре Хитлера овај симбол користила Русија – на новчаницама. Наиме, 1916. влада царске Русије радила је на реформи новчаница. Према једној верзији, до 1917. године у државној штампарији су биле сложене матрице – на којима је била свастика, која је требало да буде „додатак“ класичном симболу орла.

Причало се да је цар Николај Други више пута бранио „исправност“ овог знака, али није успео да спроведе реформу. Међутим, када су дошли бољшевици, били су приморани да штампају новац са свастиком, јер није било средстава за прављење нових матрица.

Да ли је Николај бранио исправност кукастог крста?
Заправо, већ након Фебруарске револуције 1917. године, по налогу привремене владе, издате су новчанице од 250 и 1.000 рубаља са сликом орла у чијој је позадини свастика. Такође, овај знак је присутан на сличним новчаницама од 5.000 и 10.000 рубаља из 1918. године, које су ставили у промет бољшевици.

Према другој верзији то је била матрица за монголски новац, јер то je био знак Џингис Кана.
Друга верзија приче каже да није цар био тај који је популаризовао кукасти крст, већ је у штампарији постајала матрица коришћена за штампање новчаница – Монголије (свастика је била елемент грба Џингис Кана, за кога је локално становништво сматрало да је следио Буду). Како год било, новац са овим симболом постојао је у совјетској Русији све до 1922. године.

Свастика се налази на новчаницама од 250 до 1.000 рубаља.
Иначе, Совјети нису једини који су користили свастику на новчаницама, па се тако нашла на монетама Тибета (1936 – две свастике „гледају“ једна у другу), Индије (10 рупија из 1917) и Кине (јуан, 1936), Јордана (1975), Турске (1983), Египта (2006)…
У Централном државном архиву Совјетске војске налази се експонат – документ у којем је описан нови амблем за војнике, који се налазио на рукаву: свастика унутар ловоровог венца. Ови симболи су уведени за трупе Југоисточног фронта, и нису постојали дуго – од новембра 1919. до 1920. године и, заправо, били су намењени само војницима Калмичке дивизије (који су чинили Монголи).

Свастику су користили Тибет, Индија, Кина, Јордан, Турска…

Наиме, ради се о будистичком симболу, јер је ову религију заступало тамошње становништво. Симбол је „лунгта“, карактеристичан за читав будистички Исток, и значи кружење животне енергије, вртлог који доноси промене. Будизам је мирољубив, па је лунгта у потпуности одговарала духу револуционарног времена – „уништићемо сав свет насиља…”

Касније је у СССР било каква употреба свастике у уметничке и хералдичке сврхе била забрањена писмом народног комесара за образовање Луначарског из 1922. године. Народни комесар је укинуо свастику, зато што је стицала популарност међу немачком крајњом десницом.Новости

1 Коментар

  1. Свастика је Србско Дивонијско слово АЗ које значи Аз Јесм илои Онај који јесте Сиј Бог или Суштијн Бог. То је ПРВО СЛОВО СРБСКЕ ГЛАГОЉИЦЕ. Касније су слова глагољице мало модификована па се то на први поглед не примећује. Јевреји и Грци су покрали Оног који јесте из Србске Глагољице.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.