БРОЈНЕ KРИТИKЕ СРБИЈИ Извештај амбасадора Америке при ОЕБС-у

1

TANJUG /INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV" / nr

Џејмс Гилмор, амбасадор Сједињених Америчких Држава при ОЕБС-у, на седници Сталног савета овог тела у Бечу, изрекао је бројне критике на рачун Србије.

Одговарајући и коментаришући извештај амбасадора ОЕБС у Србији Андреа Ориција, Гилмор је истакао да препознаје важну улогу Србије у остварењу просперитета и мира будућности за Западни Балкан. Такође, и да је Влада САД показала искрену посвећеност таквој будућности именовањем посебног председничког изасланика који ће осигурати конкретан напредак у разговорима између Приштине и Београда, и додао:

– Помогли смо да обе стране седну за сто и обаве техничке разговоре. То је резултирало потписивањем писама о намерама за покретање директних летова између Београда и Приштине као и развојем железничке и друмске везе ради унапређења трговине.



Гилмор је нагласио да његова земља подржава циљеве српског народа у јачању демократије и интеграцији Србије у европске институције. Међутим, и да “недавне одлуке српске владе о куповини руског наоружања и нетранспарентни договори са Kином не доприносе остварењу тих циљева”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, како каже, и даље постоје изазови у сфери медијских слобода, помињући случај новинара Милана Јовановића којем је пре 18 месеци запаљена кућа, а суђење наводним починиоцима још није окончано. Говорећи о медијима, поменуо је српску опозицију која континуирано указује на проблеме у вези са приступом медијима и јавном сервису током изборне кампање, као и да су многе странке одлучиле да бојкотују изборе, што не представља добар развој догађаја.



С тим у вези је поручио амбасадору Орицију да настави да сарађује са Владом на побољшању медијске слободе, транспарентности и писмености, унапређујући сигурност, етичност и професионализам новинара.

Прочитајте још:  Бели Руси и ренесанса српског позоришта: Како су руски уметници стварали српски балет и оперу

На крају је поменуо и подршку за правично суђење, додајући да је наше Министарство правде током пандемије реализовало суђења путем видеоконференција за оптужене због наводног кршења наредби о самоизолацији. Зато су неке особе биле веома брзо осуђене на затворске казне у трајању од чак три године “због кршења наредби о самоизолацији”.

Поједини посматрачи потврдили су да људи нису били правилно информисани о различитим мерама и захтевима за изолацију.



Direktno.rs

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “БРОЈНЕ KРИТИKЕ СРБИЈИ Извештај амбасадора Америке при ОЕБС-у

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *