Србија ове године даје још 780 хиљада евра за електронске дневнике

Младен Шарчевић (Фото: Принтскрипт)

Србија ће одржавање електронских дневника током ове школске године укупно платити око 780.000 евра, а накнаду за даље одржавање система ће вероватно наставити да плаћа и у предстојећим годинама, преноси Мрежа за истраживање криминала и корупције (KРИK)

Министарство просвете је у децембру склопило нови уговор са фирмама које су произвеле и одржавају „есДневник“, односно конзорцијуму који чине две компаније државног „Телекома Србија“ и хрватска приватна фирма „Тесла“.

KРИK наводи да је тендер за увођење електронских дневника 2018. године спроведен тако да само „Тесла“, чији је власник Андреј Безјак некадашњи пословни партнер министра просвете Младена Шарчевића, на њему могао да победи.
„Kритеријуми које је програм требало да испуњава, али и кратки рокови за његово увођење у школе одговарали су само овој компанији јер је током школске године која је претходила расписивању тендера већ увела исти програм у школе у Србији и то кроз пилот пројекат, иначе донацију ‘Тесле’ Министарству просвете“, наводи се у тексту.

KРИK је открио и да је министарство свесно прекршило закон, јер је обуке наставника за коришћење програма одржало пре него што је потписан уговор о његовој набавци.

Иако је грађане пројекат увођења електронских дневника тада коштао 1,6 милиона евра, Министарство образовања је за KРИK потврдило да се крајем године обевезало да плати још око 800.000 евра за одржавање програма у текућој школској години.
До сада је плаћено нешто више од 300.000 евра, а министарство је навело да је отписивање уговора било неопходно како би систем „наставио са несметаним радом“.

„Уговор ће вероватно наставити да се обнавља и наредних година, с обзиром на то да је фирма ‘Тесла’, која је произвела програм, задржала ауторска права над њим, па и не постоји могућност да посао преузме нека друга компанија“, наводи KРИK.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.