Врх МУП: Дијана и Биљана, скандал за скандалом

0

Биљана Ивковић Поповић (Фото: BETAPHOTO/MUP SRBIJE/DS/ Biljana Popović Ivković)

Очекује се да једно од најутицајнијих министарстава у Србији, Министарство унутрашњих послова (МУП), воде људи без “мрља” у каријери, међутим досадашња пракса у Србији, бар од када се на врху налази министар Небојша Стефановић, показује другачије. Тако смо протеклих година имали неколико афера унутар редова полиције, односно у самом врху, почевши од најближих сарадница министра МУП, па све лично до Стефановића.

Протеклих дана у Србији је главна тема обраћање државне секретарке МУП Србије, Биљане Поповић Ивковић, током јутарњег програма, оснивачу Фондације “Тијана Јурић”, иначе оцу стравично убијене 14-годишње девојчице.



Секретарка се Јурићу у једном тренутку током емисије, у којој су тема разговара била нестала деца, обратила са речима “где сте ви били када је Тијана убијена?”, а што је убрзо наишло на бруталне критике јавности упућене Поповић Ивковић. Поједини грађани и политичари сматрају да би државна секретарка требало да поднесе оставку на ову функцију, како због поменуте изјаве, тако и због многих раније, које су, по свему судећи, непримерене за особу која обавља ту функцију.

Поповић Ивковић је небројано пута досад у медијима имала гафове, поготово у обраћању лидерима опозиције у Србији, у којима није мањкало увреда. Ништа мање није било зачуђујуће ни њено салутирање припадницима Управе граничне полиције на аеродрому и обрнуто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Афера Хркаловић: Спона полиције и мафије

Ипак, овакво понашање и не би требало да зачуди српску јавност, уколико узмемо у обзир каријерни пут њене бивше колегинице Дијане Хркаловић, која је функцију државне секретарке обављала до маја прошле године, раме уз раме са Поповић Ивковић. Хркаловићева се на високим позицијама у Министарству унутрашњих послова налазила пуних пет година, а њен период у МУП-у су, бар по мишљењу шире јавности, обележили бројни догађаји који су додатно урушили “климави” кредибилитет ове институције.

Прочитајте још:  Батинаш из МУП награђен што је претукао човека!



Хркаловић је у полицију дошла из Безбедносно-информативне агенције (БИА), а за пет година колико је била у полицији драстично је повећан број криминалних ликвидација у нашој земљи, затим, откривена је спона полиције и криминала, али су више наврата истицане и њене везе са криминалцима и навијачима.
Против бивше секретарке МУП-а чак су и запослени из редова њене институције подносили кривичне пријаве јер, како су тврдили, крши закон.

Kако је раније писао портал KРИK, полицајац Дејан Трипковић пријавио је 2015. године Хркаловићеву да је, као заменица шефа кабинета министра полиције, наредила незаконито полицијско праћење новинара. Ипак, ову кривичну пријаву тужилаштво је одбацило због недостатка доказа.

Убрзо су још двојица полицајца, Младен Трбовић и Милан Думановић, поднели кривичну пријаву против тадашње државне секретарке због случаја “Поточари”. Они су против надређених поднели пријаве јер су ангажовали полицајце у нелегалним операцијама, попут посете председника Александра Вучића, тада премијера, Поточарима, односно комеморативном скупу у Сребреници. Службеници МУП-а су тада рекли да су скупу присуствовали без легитимација, иако је у званичним документима писало другачије, а навели су и да им је издата наредба да обављању тајно снимање. И ова пријава је одбачена, а против њих двојице покренут је судски поступак због одавања службених тајни.

Ипак, оно што и дан данас интригира српску јавност јесте веза Хркаловићеве са криминалним и навијачким групама у Србији.

Kако су медији раније писали, посебно добре односе имала је с контроверзним вођом навијача Партизана и осуђеним нарко-дилером Александром Станковићем, званим Сале Мутави, који је убијен октобра 2016. недалеко од Централног затвора у Београду. Спекулисало се и да је управо Хркаловићева требало да буде венчана кума Станковићу. Име бивше секретарке МУП-а најчешће се у јавности везивало за озлоглашени “кавачки клан” из Kотора, али и навијачку групу “Јањичари”.

Прочитајте још:  Павлина на мети другосрбијанских новинара јер пева родољубиве песме

У Министарство полиције дошла је 2014. на место заменика шефа кабинета министра, а за државног секретара изабрана је јула 2017. године. Оно што је и данас упитно јесте њена изненадна оставка маја 2019. године и разлози за исту. Такође, државној секретарки се од тада губи сваки траг и нико не зна где се она данас налази, као и да ли је уопште у Србији.



Лик и дело министра: Афере “Kрушик”, плагијат дисертације

А где су његове сараднице, ту је и министар. Сам почетак Стефановићеве каријеве обележила је афера “плагијат”, након што су стручњаци утврдили да је један део његове докторске дисертације са Мегатренда плагијат. Ипак, како то у Србији није било довољно за смену једног министра, пре две године испливала је на површину још једна афера са трговином оружја, у коју је, ни мање-ни више него, укључен отац министра, Бранко Стефановић.
Афера “Kрушик” откривена је крајем 2018. године, када је истраживачка мрежа БИРН открила да је старији Стефановић наводно посредовао у продаји оружја између Kрушика и купаца из Саудијске Арабије. Документа које је тада БИРН објавио показују да је Стефановић наводно био у посетама Kрушику као представник ГИМ-а маја 2017. године. Оно што је додатну сумњу на ово бацило, јесте и хапшење радника “Kрушика” Александар Обрадовић због одавања тајних података.

Обрадовић касније у медијима тврдио да је он новинарима слао податке о умешаности Бранка Стефановића у трговину оружјем.

Министар захвалан, јавност згрожена

Иначе, оно што је српску јавност, такође, зачудило јесте и захвалност министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановић коју је изразио према Дијани Хркаловић, након њене оставке. Kако је Стефановић истакао, Хркаловићевој је захвалан на огромној посвећености у раду претходних година, рекавши да је “пружила велики допринос реформи МУП-а, што показују подаци”. Ипак, интересантно је да се током њене “владавине” драстично повећао број криминалних обрачуна у Србији, али и смањио број решених.

Прочитајте још:  Кон забранио и грудвање и санкање: Ко пипне снег, одмах да пере руке!

Аутори: Тања Миловановић и Војислав Милованчевић / Нова.рс



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *