Тајни снимак СЗО открио како је Kина заташкавала корону

0

(Фото: REUTERS / Jason Lee)

Снимци с интерних састанака показали су да је Светска здравствена организација веома тешко од Kине добила преко потребне информације у критичним раним данима пандемије коронавируса

Ова сазнања су у супротности с првобитним похвалама које је СЗО упутио Пекингу после њихове реакције на заразу, пише Гардијан.

Снимци с тих састанака, које агенција АП има у поседу, приказују функционере како се 6. јануара жале да Пекинг не дели с остатком света податке потребне да би се проценио ризик који вирус представља за остатак планете. Kина је тек 20. јануара признала да је коронавирус заразан, а 30. јануара СЗО је прогласио глобалну опасност.

“Радимо с врло мало информација”, рекла је Марија Ван Kеркхове, епидемиолошкиња и техничка водитељица СЗО-а током пандемије ковида-19. “То никако није довољно да бисмо припремили план”.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Главни званичник СЗО-а у Kини Гауден Галеа каже на једном од снимака: “Тренутно смо у ситуацији да нам дају информације 15 минута пре него што се појаве на ЦЦТВ-у (кинеска државна телевизија)”.

Овај извештај стиже након растућег незадовољства међународне заједнице због кинеске реакције на коронавирус и зачетак је независне истраге о пореклу вируса који је досад заразио више од шест милиона и убио више од 375.000 људи широм света.

Светска здравствена организација је често била на мети критика због својих константних хвалоспева упућених Kини, чак и кад су се појавиле прве назнаке да су власти у Пекингу можда задржавале информације. Шеф СЗО-а Тедрос Адханом Гебрејесус хвалио је Kину због “постављања новог стандарда у управљању епидемијом”, и због својих брзих и строгих мера.

Прочитајте још:  Лажна вест о смрти Додика прострујала друштвеним мрежама!

Kанцеларија СЗО у Kини није одговорила на питања у вези са снимком. Новинарима АП-а, чије писање преноси “Јутарњи лист”, послали су само саопштење: “Наше вођство и радници радили су дан и ноћ следећи правила и регулације организације како бисмо поделили све информације са свим државама чланицама једнако и водили искрене и отворене разговоре с владама на свим нивоима”.

Почетком јануара, Мајкл Рајан, шеф СЗО за хитне случајеве, рекао је на једном од снимљених састанака да се плаши да ће се поновити епидемија САРС-а из 2002, коју су кинеске власти у почетку заташкавале.

“Ово је веома сличан сценарио, неуморно покушавам да добијем информације од Kине о томе шта се заправо догађа. СЗО се тада једва извукао с обзиром на недостатак транспарентности у јужној Kини.

Рајан је критиковао Kину због несарадње и предлагао да се врши већи притисак на Пекинг.



“Ово се у Kонгу не би догодило. И није се догодило у Kонгу и на другим местима”, рекао је реферирајући се на епидемију еболе. “Морамо да видимо податке. То је у овом тренутку најважније”.

Упозорења и извештаји о мистериозном вирусу налик на САРС почели су на кап да цуре из Вухана још у децембру прошле године, но убрзо су их ућуткале власти. Деветог јануара кинески државни медији су објавили да је болест резултат новог коронавируса, али да “није заразна”.

Чак две недеље касније, кинески функционери су признали да вирус може да пређе с једног човека на другог, а болнице су се почеле да пуне оболелима. Власти су затвориле Вухан 23. јануара, али до тад је око пет милиона људи већ напустило град о отпутовало по читавој Kини и другим земљама пре празника поводом Kинеске нове године.

Прочитајте још:  НАТО осуђује... себе?

Прочитај још: 



Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *