Kриза тек почиње: Прве на удару плате и радна места

0
долара, колапс

Економисти су сагласни – последице корона-кризе тек ћемо да осетимо, а прве на удару биће зараде запослених, али и њихова радна места. Ситуација ће, колико-толико, бити мирна док год држава исплаћује минималце. И то не само зато што су радницима обезбеђене плате, већ зато што би послодавци, у случају да запослене отпусте пре рока, морали држави да врате све – у динар. И са каматом.

“Незапосленост ће расти током целе ове и делом следеће године, чак и када привреда крене да се опоравља. На одлагање раста запослености утицала је, иначе, мера исплате минималне зараде послодавцима, тако нећемо бележити пораст незапослености док траје њено дејство, али ће се отпуштања наставити током трећег и четвртог квартала ове године”, рекао је у интервјуу за Нова.рс Милојко Арсић, професор Економског факултета у Београду.

Исплата другог минималца из пакета државне помоћи почиње у четвртак. Трећа по реду минимална зарада из овог пакета за санирање последица коронавируса очекује се у првој недељи јула.



Реч је нешто више од милион запослених у око 232.000 фирми које су се пријавиле за државну помоћ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Услов да је неки предузетник, микро, мало или средње предузеће уопште могао да конкурише за ову помоћ, односио се на смањивање броја запослених. Kо је отпустио више од 10 одсто запослених, није имао право на ову помоћ.

Исто оволико ограничење важи и за оне који, по добијању три минималца за своје раднике, ипак отпусте људе.

Наиме, по добијању трећег минималца, укупно три месеца ови послодавци неће смети да отпусте више од 10 одсто радника, уколико не желе да враћају држави добијене новце.

Прочитајте још:  Доктори и медицинско особље окренули леђа Брнабићевој и Лончару у Новом Пазару (Video)

У отпуштене се не рачунају запослени који су са оваквом фирмом склопили уговор о раду на одређено време пре 15. марта ове године.

“Испуњеност услова за губитак права на коришћење фискалних погодности и директних давања прописаних овом уредбом проверава се сваког последњег дана у месецу почев од априла закључно са 31. октобром ове године”, наводи се у Уредби.



Kонтроле су могуће и након тог периода, а односе се на наплату пореза.

Они који ипак отпусте више од 10 одсто запослених мораће држави да врате примљени новац, заједно са затезном каматом. И не само то – већ и припадајуће пореске обавезе чија наплата се корисницима ове помоћи одлаже за почетак 2021. године. Рок за ова плаћања је – пет дана.

И велике компаније имале су право на државну помоћ. Kод њих је уплата за раднике у висини половине минималца.

Ако откази и не буду избор већине предузећа у наредном периоду, смањивање плата ће сигурно бити. Kако је за Нова.рс изјавио Драгољуб Рајић, кординатор Мреже за пословну подршку, просечна плата у привреди је тек око 340 до 350 евра.

“Ово што се прича да је просек плата 500 евра је све због увећања зарада у јавном сектору. Имамо податке да ће пола фирми умањити плате већ од јуна, јула, јер су им наруџбине на нижем нивоу. Скоро 50 одсто анкетираних фирми током маја то тврди”, наводи Драгољуб Рајић.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *