Студенткиња Богословије: Професор сотона ме силовао

0

Bogoslovski fakultet, Vladimir Vukašinović Foto: Google Maps, Screenshot/Youtube/Tv Hram

“Сео је поред мене и рекао да хоће да спава са мном. Згрозила сам се и уплашила. Покушала сам да се одбраним, али сам била полупаралисана. Ноге су ми се одсекле”, наводи у исповести студенткиња Православног богословског факултета, тврдећи да ју је сексуално злостављао професор и продекан ПБФ Владимир Вукашиновић.

Текст садржи узнемирујуће детаље

Пре неколико дана информације о овом случају су прослеђене Министарству просвете, Универзитету у Београду, канцеларији Поверенице за заштиту родне равноправности, председници Скупштине Србије Маји Гојковић, потпредседници Владе Србије, министарки и председници Kоординационог тела за родну равноправност Зорани Михајловић. Kако нам је речено из њене породице, студенткиња је раније о случају обавестила патријарха Иринеја и митрополита Порфирија, али никакве реакције није било.



Вукашиновић се у претходном периоду суочавао са оптужбама да је сексуално узнемиравао неколико својих студенткиња, од којих се једна јавно обратила управи факултета, тражећи заштиту. Према речима запослених са ПБФ, име овог професора се више од двадесет година доводи у везу са сексуалним злостављањем, док он, с друге стране, одбацује поменуте наводе, истичући да се ради о лажима које служе да га дискредитују.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре готово две године Етичка комисија факултета бавила се пријавом о повреди етичког кодекса извршеној од стране свештеника и продекана Вукашиновића, који је оптужен да је сексуално узнемиравао своју студенткињу.

Kако се наводи у документима у које добио на увид портал Нова.рс, поменута девојка је одлучила да изађе са информацијама кад је и у ком периоду трпела сексуално злостављање. Kако сазнајемо, она је првобитно тражила помоћ унутар Цркве, а недавно је, пошто одговор из врха СПЦ није стигао, апел за помоћ упутила и ван црквених кругова.

Делови писма, који говоре о тортури и сексуалном узнемиравању који претрпела студенткиња ПБФ, измењени су како би се сачувао њен идентитет.

Прочитајте још:  „Хоће да нас истерају“: Мештани села око Бора су бесни на Зиђин

“Обратила сам се свештенику Владимиру Вукашиновић за прву исповест 2006. године и кренула сам да се исповедам код њега све док се није десио тај немили догађај. Он ме је позвао и на славу у своју кућу да упознам његову породицу и пријатеље. За мене је све то била новина. Образован свештеник са четворо деце, професор и дивна му жена. Била сам одушевљена оним што ми је приказано, не слутећи да иза тога стоји ‘сотона’”, наводи она на почетку своје исповести, додајући да је професору Вукашиновићу исповедила читав живот, али да тада није слутила да ће то бити злоупотребљено.

“Све је личило као да сам стицала пријатеља који је уз то и свештеник. Није ми падало на памет да проверавам ни ко је он, ни шта је, јер је то ‘човек цркве’. Силована сам једне ноћи у мом стану. Дошао је са поклоном у руци. Скувала сам кафу не слутећи ништа. Причао је о сахрани и смрти неког рођака његове жене и како је био у близини, па је хтео да сврати. Тада је први пут ушао у мој стан и истовремено сам га први пут видела без мантије”, описује она како се све догодило:



“После извесног времена је сео поред мене и рекао да хоће да спава са мном. Згрозила сам се и уплашила. Рекла сам му да ја то не желим, нити да сам икада тако нешто помислила, посебно јер он има жену и децу, а уз све то је и свештеник. Покушала сам да се одбраним, али сам била полупаралисана. Ноге су ми се ‘одсекле’. Он је устао, дао ми телефон да позовем такси и отишао у тоалет. У следећих пар тренутака помислила сам да сам се избавила, бар после првог обрушавања на мене, али он је само стао поред кревета. У наредном моменту ми је гурнуо полни орган у уста. Успела сам после пар тренутака да побегнем у купатило, а он је отишао са лица места. Оно што ме још више пореметило те ноћи је то што сам видела огромног ђавола који је изашао из њега. Након овог догађаја напустила сам посао у цркви и променила број телефона”.

Прочитајте још:  Мило и Ристо

У писму се додаје да је наредних дана добијала телефонске позиве са непознатог броја, те да је особа са друге стране, након што би се она јавила, ћутала. Због тога је, како наводи, посумњала да је реч о Вукашиновићу.

Портал Нова.рс покушао је да ступи у контакт са професором Владимиром Вукашиновићем, али нам је он рекао да је све што имао да каже о овом случају већ навео у одговору Етичкој комисији, те да је реч о најобичнијим клеветама.

“Ништа ја са вама не могу да разговарам, то је ствар о којој се разговара са адвокатима. То су све клевете, од прве до последње. Kао што је било у процесу, тако и сад демантујем све од почетка до краја”, рекао је он за Нова.рс, након чега нас је позвао његов адвокат како би нас обавестио о евентуалним правним последицама због објављивања овог текста.

Ванредни професор ПБФ: Ово није једини случај

Ванредни професор Православног богословског факултета протојереј Драгомир Сандо, раније је информисао управу факултета о случајевима где се име Владимира Вукашиновића повезује са сексуалним злостављањем. Он није желео да говори за наш портал поводом овог случаја, рекавши да се раније већ изјашњавао по овом питању.
У дописима које је слао надлежнима на факултету, он је навео да случај поменуте студенткиње није једини, те да постоје бар још три девојке које су претрпеле сексуално злостављање од стране продекана ПБФ, али да ниједна од њих не жели да се јавно говори о томе.



“Једна девојка која наводи да је такође злостављана, а са којом сам разговарао зна за још случајева, али нисам хтео да је питам откуда јој да је не бих додатно и непотребно излагао нежељеном разговору. Рачунао сам да то буде мука са којом би се завршио наш разговор, кроз који сам јој дао подршку”, навео је он у једном докумената који смо имали на увид.

Прочитајте још:  Илиндан – данас се никако не ради у пољу да се не би навукао гнев светитеља

Писмо стигло и ректору и поверенику

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић за Нова.рс потврдила је да је о спорном случају обавештена, али, истовремено указује да је утврђивање одговорности посао надлежних институција из области правосуђа, а не Универзитета.

“Добили смо информације мејлом. Уобичајено је да кривични поступак и процедуру покрене оштећена страна, а Универзитет о етичким аспектима може да разматра тек након што се утврди кривична одговорност”, наводи Поповић.

Из канцеларије Повереника за заштиту родне равноправности такође нам је потврђено да је стигла притужба поводом овог случаја, али о детаљима нису могли да говоре.

С друге стране, министар просвете Младен Шарчевић, у одговору на питање наших новинара да ли је Министарство примило писмо у којем се наводе информације о овом случају, истиче да није упознат са овим догађајем, али да он “не жмури” пред оваквим ситуацијама.

“Никад чуо. Дајте ми податке коме се обраћала, ја на такве ствари не жмурим”, поручио је Шарчевић.

Прочитај још: 



Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *