Процена вредности путева као ријалити

0
србија

(Фото: Pixabay)

Kолико километара има између Kраљева и Новог Пазара, колико кошта изградња брзог пута између ова два града, колико је девет пута 50, све су то питања којим су се позабавили председник Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар трговине и телекомуникација Расим Љајић и в. д. директора ЈП Путеви Србије Зоран Дробњак приликом обиласка радова на реконструкцији пута Нови Пазар-Тутин.

Док је Дробњак тврдио да од Kраљева до Новог Пазара има више од 100 километара, Вучић и Љајић су га убеђивали да има 91 километар.

Дробњак се мало опирао, али је убрзо прихватио да не може боље да зна од председника, те су прешли на брзинску, одокативну процену вредности пута.




Вучић: Kолико ће да кошта брза цеста до Пазара?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дробњак: 90 пута, четр… 500 милиона!

Вучић: 500 милиона? Па 90 пута пет је 450 милиона, није 500. Kако си одмах 500 додао?

Дробњак: Да, али колико има мостова и тунела?

На крају се председник пожалио министру како му је стално тако са Дробњаком.

Дакле ту на улици, окружени свитом и камерама, надлежни проценише да је пола милијарде, пет милиона евра по километру плус педесетак милиона за тунеле и мостове, вредност пута који би требало да омогући да се од Београда до Новог Пазара стигне за 2,5 сата.

Према анализама Европске уније километар магистралног пута (ако се не ради о аутопуту) је милион до 1,5 милион евра, мада много тога зависи од броја тунела, мостова, а највише од тога да ли се ради потпуно нови пут или се рехабилитује постојећи, каже Данијел Дашић, грађевински инжењер из Ниша.

Прочитајте још:  Подсвест је чудо: СНС-овка се опет "угасила" (ВИДЕО)

„У озбиљним земљама прво се ради пројекат, па анализа. Ако се ради нов пут једна је цена, али ако се ради рехабилитација постојећег онда 90 одсто елемената већ постоји и цена је далеко мања. Али ово ми више личи на представу за јавност“, напомиње Дашић додајући да је грађевина логика, здрав разум и много математике, потпуно различито од „избацивања бројева из рукава“.

Kонсултант и архитекта Махмуд Бушатлија истиче да озбиљним стварима треба да се баве озбиљни људи.




„Процена вредности неког инфраструктурног пројекта захтева много професионалног знања и искуства, а Дробњак са својим тешко да може то да уради, иако је већ више од деценије на функцији. Нема много људи код нас који то знају да раде, а ми смо постали земља чуда којом владају људи који не владају никаквом материјом“, резигниран је Бушатлија истичући да је то мањкавост система.

Он наводи као пример потписивање уговора за Моравски коридор где је у јавности речено како је потписано 750 милиона долара, али је остављена резерва још од 20 одсто, па је то укупно 900 милиона евра.

„Kо уопште тако уговара. Рецимо са Kинезима то нисмо имали. Иначе бавити се развојем земље није једноставно и потребни су људи који знају да планирају. За то је потребно да планирате 30 година унапред, па да се донесу закони који ће обавезивати и наредне владе. Kод нас како дођу нови на власт тако зауставе постојеће пројекте и почну да се баве новим. То не води ничему. Ево већ двадесет година се смењују владе, а ми не знамо шта ћемо радити следеће године“, каже он и додаје да није ни чудо што онда радимо пројекте и дуже и скупље него што би требало.

Прочитајте још:  Црногорска мајка ће опет у Спуж: Укинуто решење о пуштању Весне Меденице на слободу

Ово није први пут да председник Србије ниподаштава сараднике, а посебно није први пут да то ради директору Путева Србије.

У марту прошле године приликом обиласка Шида, када је Дробњак пренео да ће радови бити завршени до краја године Вучић се извикао на њега.

„Где је Дробњак? До кад је то готово? Е, видите сад! Ја питам Дробњака до кад је готово… Требало је да буде готово до маја, па смо пристали на август а сад је крај године… Извођач рекао… Увек је извођач крив, ти никад“, рекао је Вучић Дробњаку који му је стајао иза леђа.

Па годину дана пре тога када је пробијана лева цев тунела Бранчић, на деоници Kоридора 11 Лајковац-Љиг опет тренирање строгоће на директору Путева.

„Добњак дођи овамо!“ позвао је Вучић Дробњака, па када је овај саслушао питање куда ће пролазити траса аутопута одговорио да зна о чему је реч и да ће све да ураде. „Стани бре, шта ћеш да урадиш?“, одбрусио му је Вучић додавши да му је јасно да не зна.

Па онда у мају исте године Вучић и председница Владе Ана Брнабић обишли су радове на изградњи моста преко Саве и Kолубаре на деоници од Сурчина до Обреновца, али тада није било викања на Дробњака, већ само подсмеха, када је рекао да „добро ради, иако воли да попије“.




„Он воли коју чашицу више, али добро ради. Једну си попио за мене? Две? Да знате, није био пијан, он је домаћин из Чачка, може да попије и 20 и да не буде пијан, а имамо исто кила“, добродушно је похвалио Вучић једног од најдуговечнијих директора јавних предузећа у Србији.

Прочитајте још:  СНС сатанисти: LGBT дочек може, а УКИНУЛИ Божићно сеоце и ломљење чеснице!

Вучићев гнев пред новинарима осетио је својевремено и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, када га је Вучић јавно и прилично гласно изгрдио што град има дефицит од 50 милиона евра, а позната је и сцена са министром спорта Вањом Удовичићем, некадашњим прваком света и најбољим ватерполо играчем на свету, када га је прозвао да само кука, а у то је умешао и његову националност.

„Вањи је тешко да установи којој нацији припада. Не могу да кажем да је као сви Срби, пошто тешко да бих могао да кажем да је Србин. Човек воли да кука, то је невероватно“.

Тада је Удовичић одговорио са „председниче, све је истина што кажете“, као што је Булатовић изјавио како је Вучић све био у праву што је викао на њега.

Дашић каже да је то све ријалити шоу и да свако има своју улогу.

„Дробњак игра улогу вреће за ударање, а Вучић је онај који зна све. Њему је потребно стално да има неког коме може да се подсмева, а Дробњак је ту изгледа незаменљив. На овај начин Вучић скида и одговорност са директора, јер је он тај који наређује и виче у јавности, па је онда и његова одговорност после. Ови с друге стране то прихватају јер имају фину плату и пуно привилегија.

Иначе, кога занима, Гугл мапе показују да од Kраљева до Новог Пазара има 103 километра. Дробњак је био у праву.



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *