Шта се крије испод Пијаце у ланцима

0

(Фото Градски музеј Сомбор /музејска документација)

Шта се крије под центром Сомбора питање је које ових дана заокупља пажњу јавности у западнобачком граду. Након што су грађевинске фирме, „Сомборелектро“ и „Џими комерц“, ангажоване на реконструкцији Пијаце у ланцима, заболе пијук откопавајући део центра града ради постављања нових инсталација и поплочавања, отпочела су и нагађања о томе да се ту крију и кључни археолошки налази о прошлости Сомбора.

Ситуација је ипак нешто другачија, а о томе се и Градски музеј огласио подужим саопштењем поводом реконструкције ове пијаце. Она се налази у центру Сомбора, у делу града који је као просторно-културно историјска целина „Историјско језгро Сомбора – Венац“ заштићено културно добро од великог значаја за Србију.

Насупрот нагађањима, трагови који су пронађени у тлу нису попунили празнину која постоји за период раног и пуног средњег века. У обраћању Градског музеја Сомбора, које потписују Петер Мраковић, директор, Анђелка Путица, виши кустос археолог, и Викторија Узелац, кустос археолог, каже се: „Током постављања ровова за инсталације наишло се на непокретне археолошке остатке из периода Новог века (18-19. век), који највероватније представљају помоћне објекте зидане за потребе цркве. У непосредној близини Плебаније откривена је најбоље очувана темељна стопа помоћног објекта“, наводе стручњаци музеја. На месту ископа налазе се остаци темеља зиданих објеката на читавом простору но у нешто мањој мери су видљиви, будући да је слој уништен и развучен током неколико периода нивелација. Уочени су и ровови испуњени ломљеном циглом и набијени грађевинским шутом од 18. до 20 века. Или, како то у разговору за „Политику“ кратко објашњава директор Мраковић: „Нисмо наишли на остатке средњовековних зидина и војног шанца већ само на темеље неколико објекта из 18. века.“

Прочитајте још:  Андрија Мандић изабран за председника Скупштине Црне Горе (видео)




Међутим, оно што је отворило простор нагађима јесте што се читава реконструкција у заштићеном делу одвијала мимо знања и учешћа струке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Систематска археолошка ископавања унутар заштићеног језгра Сомбора никада нису рађена, отуда је важан сваки могући поглед у слојеве тла, а тако и у слојеве прошлости. Градски музеј Сомбора наводи да иако се радови одвијају у строго заштићеном делу, они нису имали увид у пројектну документацију која мора да садржи услове за реконструкцију Пијаце у ланцима издате од стране Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Археолози Градског музеја у Сомбору изашли су интервентно на терен, а уз надзор представника Покрајинског завода за заштиту споменика културе, направљени теренски записи, праћење радова. Иако им је то законска обавеза, извођачи нису обавестили ове надлежне институције када су на терену наишли на археолошке остатке.



Александра Исаков / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *