Васељенски архиепископ Елпидофор маршира Бруклином

2
Затворио цркве на Ускрс због пандемије, али сада православни архиепископ Елпидофор учествује на маршу у Бруклину у организацији не-марксистичког покретa Фото: https://www.pappaspost.com

Архиепископ Елпидофор из Грчке православне архиепископије Америке, део Цариградске патријаршије, присуствовао је мирном протесту и маршу у Краун Хајтсу у Бруклину, у знак сећања на 26-годишњу Бреону Тејлор, медицинску сестру, која је убијена током полицијске рације у својој кући у марту, извештава архиепископска служба за штампу.

Бреона Тејлор била је 26-годишња Афроамериканка из Лоуисвила, коју је полицајац убио 13. марта ове године, када је провалио у њен стан без претходне најаве.

Архиепископ је на марш дошао на позив председника бруклинског округа Ерика Лерој Адамса и државног сенатора Ендрјуа Гунардеса, упркос изричитој наредби гувернера Кумоа да се окупљање група ограничава на мање од 10 људи.

Присуство архиепископа Елпидфороса на маршу, Адамс коментарише овим речима: „Тако сам срећан и поносан да могу шетати са архиепископом. Вема је важно да је нашао времена и на овај анчин покаже колико је ово питање важно. “

Амерички амбасадор у Грчкој Џефри Пајет такође на свом твитер-налогу поздравио Елпидофоров гест: „Хвала вам, ваше Преосвештенство, за ваше лидерство, пријатељство и вашу веру у бољу Америку.“

Учешће архиепископа у маршу бруклинским улицама изазвало је различите реакције православних верника. Неки су похвалили његов труд, упоређујући то са архиепикопом Јаковом и његовим чувеним походом са Мартином Лутером Кингом, млађим.

Вреди поменути да је тадашњи архиепископ Америке Јаков стајао са Мартин Лутером Кингом млађим, током чувеног марша у Селми, Алабама, 1965 године. Фотографија овог историјског тренутка архиепископа Јакова са Лутерове десне стране објављена је на насловници часописа „Life“ 26. марта 1965. године. Педесет пет година касније, актуелни архиепископ Америке, Елпидофор, прошетао се Бруклином како би свету послао своју поруку.

Након марша, са своје стране, архиепископ Елпидофор је нагласио: „Дошао сам данас у Бруклин да изразим солидарност са својом браћом и сестрама, чија су права грубо прекршена. Био ово мирољубив протест, без икаквог насиља и захваљујем се свима који су у њему учествовали, јер насиље рађа још више насиља. Морамо да говоримо и и то гласно кажемо, против неправде у нашој земљи. Наша је морална дужност и обавеза да подржимо светост сваког бића. Суочлили смо са пандемијом, тешком физичком болешћу, али духовна болест у нашој земљи се шири још дубље и мора се лечити деловањем, али и речима. И зато ћу и даље остати заједно са свима који се труде на одржавању мира, правде и једнакости за сваког грађанина добре воље, без обзира на расу, религију, пол или етничко порекло. “

Учешће архиепископа у ткз. мирним протестима изазвало је различите реакције православних верника. Неки су похвалили његов труд, упоређујући то са архиепископом Јаковом и његовим чувеним марсом са Мартином Лутером Кингом, млађим.

Markela Hatzakis@menolly198
Пуно вам хвала што сте пошли стопама архиепископа Јакова поводом Светог Помена и марширали на мирним протестима.

Други су му се само захвалили или једноставно узвикнули: „Достојан!“

Val Lott@vallott73
Хвала, Ваше Преосвештенство!

Са друге стране, други су истакли да је присуство верника у цркви и даље строго ограничено, док је архиепископ био присутан на догађају са масовним учешћем:

Hope Eastwood@eastwood_hope
Натерали сте наше Цркве да се затворе током Ускрса и Светле Недеље, док се сада радо сеткате са неомарксистима који су унели поделу и уништили животе широм САД-а?
Морамо се молити за вас и волети вас, али како можете оправдати забране заједничке кашике (за причешће, а затим овако марширати?

Prognosticator@Prognosis1987
Карантин као и ред, важи и за овај град – окупљања било које врсте нису дозвољена. Ово је оно због чега су људи изгубили посао и право на веру…

Извор: https://svestenik.blogspot.com/2020/06/httpswww.html

Пише: Славиша Лекић

теолог, мисионар, свештеник и професор

Васељенска

2 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.