ЧИЈЕ РЕШЕЊЕ ЈЕ НАЈИДЕАЛНИЈЕ? Политичке странке одговориле како би решиле проблем Косова!

0

(Фото: AP Photo / Visar Kryeziu)

Странке и заједничке листе које излазе на изборе одговарале су на питање – како виде и за какво се решење косовског проблема залажу, а одговори гласе овако:

Зоран Живковић, председник Нове странке: Слобода за све,а онда лако до статуса
“Проблем Косова је велики и мора трајно да се реши и да се после тога не обнавља зло које се тамо десило.

Прво треба да се утврде стандарди, а онда статус – никако обрнуто.

О будућности Косова треба да престану да причају ратни злочинци из Приштине и “ратни хушкачи из Београда” који, нису постали злочинци само зато што нису били довољно храбри да обуку униформу и узму пушке.

И (Ибрахиму) Ругови сам 14. октобра 2003. године, када су били први разговори Београда и Приштине, рекао пред свима да обезбеди Србима и осталим неалбанцима да могу да живе слободно и безбрижно на Косову као Албанци у осталом делу Србије. То је основа стандарда, а онда ћемо лако доћи до статуса”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Марко Ђуришић, први на листи Уједињена демократска Србија (УДС): Решење из дијалога

“Уједињена демократска Србија залаже се за свако решење косовског проблема које ће бити производ дијалога Београда и Приштине уз подршку ЕУ Идеја о такозваном “замрзнутом конфликту” је лоша, као и одлагање доношења решења за косовски проблем.



Решење које треба да проистекне из дијалога Београда и Приштине бице најреалније и најприхватљивије. и мора бити подржано од грађана и међународне заједнице .

Једино такво решење може довести до мира и помирења и омогућиће нам да кренемо напред.

Ако буде донето негде ван, тајно, ван јавних и званичних места где се тај дијалог води, бојим се да онда неће бити прихваћено од већине грађана и неће донети мир и помирење”.

Муамер Зукорлић, носилац листе коалиције Само право – Странка правде и помирења и Демократска партија Македонаца: Модел две Немачке

“Договор би требало да буде негде на средини, између досадашњих ставова обе стране.

“Модел две Немачке би могао да буде оријентација за решење тог питања иако ово питање има одређене специфичности и не би могао бити могуће у потпуности применити тај модел, али нешто слично мислим да би могло бити прихватљиво за обе стране и да би остварило темељ дугорочније стабилности до сазравења ситуације за неко решење које би било могуће у коначности и које би било дугорочније или трајно прихватљиво за обе стране”.

Ивица Дачић , листа Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија: Одбрана територијалног интегритета и суверенитета Србије приоритет

“Први спољнополитички приоритет листе СПС-ЈС је одбрана територијалног интегритета и суверенитета Србије.СПС-ЈС годинама воде политику управо чврсте одбране територијалног интегритета и суверенитета, за компромис, договор, налажење најбољег могућег решења, у интересу српског и албанског народа.



Ми смо спремни да разговарамо о компромису, ја сам лично и износио свих ових година различите могуће идеје, али до сада никада на ту тему није разговарано. Албанци не желе да разговарају о компромису, јер мисле да је ствар решена. Ствар није решенаПризнање Косова повукло је18 земаља и та та самопрокламована држава више нема већину у међународним организацијама.

Ако неће да се договоримо, ми ћемо наставити да водимо нашу политику која оспорава њихово чланство у међународним организацијама, политику повлачења признања и у никакви притисци на Србију да призна независност Косова без било каквог компромиса и договора неће уродити плодом”.

Прочитајте још:  Зашто данас Патријарх Иринеј није на свом трону у Пећи? (ВИДЕО)

Петар Милетић, Покрет слободних грађана: Нереално о решењу статуса КиМ у кратком року

“Када људи питају шта је решење за КиМ, претпостављам да мисле на статус Косова. Ја мислим да је у овом тренутку потпуно нереално говорити о томе да можемо решити статус Косова у кратком периоду.

Оно за шта би се Покрет слободних грађана залагао јесте отварање свих оних докумената која се тичу пре свега косовских Срба, дакле од Резолуције 1244, преко уставног оквира, Ахтисаријевог пакета инкорпорираног у устав Косова, преко Бриселског споразума и да видимо шта све ту пише што је правна заштита косовских Срба, наше имовине, имовине СПЦ и остало, па тек онда можемо говорити о евентуалном статусном решењу.

Док се те ствари које су потписане и прихваћене не реше, бојим се да је прерано разговарати о статусу”.

Милан Стаматовић, лидер коалиције “Здрава Србија, боља Србија”: Решење кроз Резолуцију УН 1244
“Србија треба да решење питања Косова и Метохије тражи кроз Резолуцију УН 1244.

Захтевамо од свих политичара да поштују Устав Републике Србије и да се решење питања Косова и Метохије тражи кроз Резолуцију УУ 1244, у заједничком договору са нашим традиционалним пријатељима као што је Русија”

Милош Парандиловић, Листа “За краљевину Србију”: КиМ неотуђиви део Србије

“Листа “За краљевину Србију” види Косово и Метохију као трајни и неотуђиви део Србије и колевку српског идентитета, она је јужна српска покрајина и да је њен статус дефинисан Уставом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и а нико нема, право да то доводи у питање.



Сматрамо да држава Србија треба да уложи све напоре да сачува наш народ на КиМ, као и српске светиње и да се бори за поштовање међународног права заједно са нашим савезницима који ће с временом све више јачати Каже да је КиМ ослободио и вратио у састав Србије краљ Петар Први Карађорђевић и да је та коалиција убеђена да ће једино Србија, када поново буде краљевина и обнови свој углед у снагу у свету, вратити пун суверенитет над КиМ”.

Марко Ђурић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке: Верујемо у компромисно решавање проблема КиМ засновано на Уставу

“Само снажна и економски јака политички и на међународном и на унутрашњем плану стабилна Србија може да заштити српске интересе на Косово и Метохији. Зато смо у претходних година радили на српској слози на КиМ, ојачали српску листу, изградили за наш народ на КиМ 1.700 кућа и станова, обновили болнице, путеве, школе зато што верујемо да јак српски народ на КиМ јесте камен међаш и корен Србије и српске државности на КиМ и верујемо у компромисно решавање проблема КиМ засновано на Уставу Републике Србије, на резолуцији 1244 и на жељи да се постигне трајни мир и стабилност у нашем региону.

Председник Вучић и тим Србије извојевали су за Србију преокрет по питању КиМ у међународној заједници и обезбедили да 18 држава повуче признање КиМ. Зауставили смо чланство КиМ у Интерполу, УНЕСЦО, Светској царинској организацији и девет других великих међународних организација. Чинили смо кључне ствари да сачувамо могућност Србије да кроз преговоре и на миран начин тражи решење у нашем интересу.”

Милица Ђурђевић Стаменковски, носилац листе Српске странке Заветници: КиМ је неотуђиви део Србије.
“Српска странка Заветници поставља само једно питање – на који начин ћемо обновити суверенитет у нашој јужној покрајини. За нас је он недељив и ми ћемо сачувати неповредивост српских граница. Не желимо да пристанемо на губитничку филозофију у којој нам се намеће и препоручује да треба да верификујемо отимачину 12 одсто српске територије, вековне и цивилизацијске колевке српског народа и наше духовне и културне баштине.

Прочитајте још:  Која странка је директна испостава ЦИА у Србији: Док је СПС рушио Караџића, Лилићу је ЦИА куповала пиштољ у Америци (ТАЈНИ ДОКУМЕНТ)

КиМ је саставни и неотуђиви део Србије. Прихватамо само она решења која су у складу са међународним правом, важећом Резолуцијом 1244 СБУН и Уставом Србије. Никада нећемо допустити да било ко, у име Србије, њених грађана и српског народа стави потпис на предају јужне српске покрајине. Косово и Метохија су Србија и остаће Србија”.

Чедомир Јовановић, носилац изборне листе “Коалиција за мир”: Ми смо за политику могућег, храбро пред грађане са јасним порукама

“Политика ЛДП је политика могућег, онога што је потребно и што треба бити остварено, ту пре свега мислим на помирење Срба и Албанаца јер без те врсте помирења и међусобног поверења не може бити ни заједничког одговора на Косову на проблем који је генерацијски и који нико није успео да реши, а ми га морамо решити ако желимо као друштва да опстанемо.



Мислим да по питању Косова и нема превише скривених адута и да је због тога унутар друштва потребно постићи компромис и на такав начин улити поверење оним снагама у Приштини које су спремне и желе заједнички договор. Да ли је то корекција граница, међусобно признање, да ли је то повлачење оне политике којом смо ми блокадом одговарали на свако настојање косовског друштва да се интегрише у међународну заједницу, то су теме за разговор у парламенту и за за озбиљан дијалог који се мора водити овде у Србији.

Храбро пред грађане са јасним порукама, боље да Косово буде у УН, него да крене на другу страну, ако не може у Њујорк отићи ће у Албанију па ће за собом повући део Црне Горе, Србије, Македоније, па ће после неко од усијаних глава у Србији поставити питање зашто да ми не сиђемо на Ибар или да не одемо до Куманова, да се прошетамо до севера Црне Горе, да узмемо оно што је одувек било наше, а то је Република Српска и ето пакла у којем наша деца треба да живе у 21. веку.

Због тога смо и направили ту Коалицију за мир и зато је мир присутан у тој мери као идеја у свему ономе што радимо”.

Милош Јовановић, носилац изборне листе покрета МЕТЛА 2020: Решење је реинтеграција Косова и Метохије у пун уставно-правни поредак Републике Србије

“Решење је јасно. Ово је прописана ствар Уставом Републике Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и општим принципима међународног права.

Дакле решење је реинтеграције КиМ у пун уставно-правни поредак Републике Србије.

То ће трајати. То захтева посебну стратегију, а то је стратегија која мења реалност постепено и то је оно што мора да се уради зато што све друго, било какво признање сецесије КиМ, било каква врста предаје била би двоструко погубна за нас као нацију, за нас као државу. Тиме бисмо прво негирали сами себе.



То би била нека врста идентитетског самоубиства јер ви не можете пола српске културе после да читате, да гледате јер ће бити обесмишљена. Од Милана Ракића на Газиместану до српске епике, до Горског вјенца, до Надежде Петровић и њене слике Грачаница дакле све то можемо у контењер да бацимо истог тренутка ако признамо сецесију КиМ.

Прочитајте још:  Хоти: Не идем у Вашингтон због Тачија

Друга ствар зашто би то било погубно, зато што би се отворило неминовно, по аутоматизму би се отворило питање такозване Велике Албаније, њеног стварања, њеног конкретизовања чиме би се дестабилизовао читав регион. То би отворило питање Македоније, Црне Горе, повратно БиХ тј. Републике Српске и ми бисмо, уместо да се бавимо уређењем наше куће, наше Србије, за наредне 30 године бавили геополитиком и сукобима. Ми то не желимо. Дакле Косово је Србија, трајаће тај повратак дуго, до тада само треба гарантовати две ствари, дакле јачати српски корпус на КиМ и гарантовати њихову безбедност за случај да се нешто деси, а КФОР не реагује”.

Александар Шешељ, заменик председника Српске радикалне странке: Неопходно је да се преговори врате у формат у Савета безбедности УН

“Уколико преговарамо у ЕУ не можемо да остваримо ништа што је у нашем интерсу.

ЕУ није објективан посредник јер је један од спонзора независности Косова, послала је мисију ЕУЛЕКС-а да инсталира косовске институције и има за циљ да се ми што пре одрекнемо КиМ и признамо независност Косова и омогућимо да такозвана република Косово уђе у УН. Мислимо да преговори треба да се врате у оквире СБ УН да би се направио баланс између великих сила које су признале независност Косова и оних које нису то учиниле.

Позиција Србије мора да буде потпуна аутономија за косовске Албанце која би подразумевала председника, владу, скупшстину, сопствено убирање пореза и наступ на међународним културним и спортским манифестацијама док би ексклузивитет власти у Београду било чување државне границе и чланство у УН. То мора да буде позиција Србије са којом наступамо а не да се прилагођавамо свакаквим условима који долазе из ЕУ.



То треба да буде наша позиција, а ако буде позиција “дај шта даш” не можемо да добијемо ништа дугорочно за српски народ на Ким и уопште за Србију”.

Александар Шапић, носилац листе Победа за Србију: У овом моменту ја не видим о чему треба да се одлучује, када је Косово по нашем Уставу саставни део Србије

“Дати решење вековног проблема тек тако је неозбиљно и некоректно према грађанима ове земље. Косово и Метохија је по Уставу саставни део наше државе. Као и по Резолуцији 1244.

Ја у овом моменту не видим простор да се било шта постигне док се те ствари не промене. Нарочито што се тиче нас као једне опозиционе странке. Да ли они који имају право да преговарају у овом моменту у име народа имају нека решења, вероватно да, као и информације које служе да могу квалитетније да воде те разговоре квалитетније и да би имали увид у реално стање.

Свако ресење у овом моменту мимо Устава је кршење Устава ове земље и оно је за најстрожу кривичну одговорност. Уколико би дошло до неке врсте ултиматума и понуда са неке стране, а она може да дође само од неке велике силе пошто нам сигурно Албанци неће понудити нешто о чему би могли да разговарамо, тада би морало да се поведе питање Устава, да се пита народ и да се види шта је то о чему ми треба да одлучујемо.

У овом моменту ја не видим о чему треба да се одлучује када је Косово по нашем Уставу саставни део Србије”.



Танјуг / Телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *