Kоронавирус преко ноћи “нестао” код више од 4.000 заражених

0

(Фото: Depositphotos, pressmaster)

За један дан у Србији број заражених коронавирусом смањен је 10 пута. Из стручног штаба имају објашњење како је преко ноћи корона практично нестала код више од 4.000 заражених.

“То су заражени који су отпуштени са јединим негативним налазом, а прошло је 28 дана”, рекао је епидемиолог Предраг Kон.

Епидемиолози упозоравају да је ипак те пацијенте требало још једном тестирати како би сви били сигурни да код њих вируса више нема.

“Јасно је да они нису током 24 часа тестирани и добили негативан налаз него су они отписани потезом пера, то је административна одлука”, сматра епидемиолог Зоран Радовановић.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Осим здравствених објашњења, ова рачуница има и другу димензију. За улазак у Црну Гору, на пример, потребно је да земља из које грађани улазе има мање од 25 заражених на 100.000 становника. Тај критеријум сада је постигнут.

“Сад су се стекли услови за отварање границе према Србији, добро, поздрављам ту вест, ја сам знала да ће се стећи услови зато што је то важно за њихов туризам, а и зато што ти услови који су били постављени, односно разлог тога да не отварају границе за грађане Републике Србије је био потпуно политички није имао никакве везе са здравством и рекли смо да ће се ускоро стећи услови и ето ако су се сад стекли мени је баш драго”, каже премијерка Србије Ана Брнабић.

Последњих неколико дана у Србији се ипак повећава број заражених. Симптоми код оболелих јесу слабији, али епидемиолог Радовановић упозорава да вирус није ослабио, само му је теже да нађе новог домаћина.

Прочитајте још:  После коронавируса ништа неће бити као раније

“Та силазна крива епидемије је у фази стагнације са великим осцилацијама, није оно што би било идеално почела да се приближава нули. То је са једне стране резултат опуштања, а са друге помало нејасних и контрадикторних порука које нам стижу из кризног штаба да ли ићи на тихо прокужавање да ли носити маску и тако даље”, каже Радовановић.

Из кризног штаба стиже информација да су новооболели од коронавируса углавном пацијенти без симптома.

“Потенцијал за ново разбуктавање епидемије постоји докле год имамо осетљиву популацију, те да тренутно постоје ‘џепови’ у којима се откривају заражени, углавном без симптома”, каже имунолог Срђа Јанковић.

“У два студентска дома где су се јавили оболели то су нова жаришта, исто у спортском центру где је оболело неколико спортиста то је ново жариште у радним погонима, све су то нова жаришта, ако их називамо ‘џеповима’, смањујемо вербално значај, али суштински не мењамо ништа, чак боље да будемо искрени и крстимо то правим именом”, каже Радовановић.



Из кризног штаба претходних дана стизала је порука да сада улазимо у миран период и да од тога како се будемо опходили према мерама и препорукама зависи каква ће бити ситуација са коронавирусом, али и порука да треба укинути све мере и пустити људе да живе нормално.

“Kолико је све то брзо уведено и колико год да је дуго трајало то је ођедном све пало, сад као да се ништа није десило, а опет расте број заражених и то је дневно 70, 80, а сећам се оног дана када је био повећан број за 40 да смо добили СМС поруку да нам прети шпански и италијански сценарио, тако да сад се ви снађите”, рекао је професор Филозофског факултета Огњен Радоњић.

Прочитајте још:  Стручњак AstraZeneca: Научници и политичари "убили стотине хиљада људи"

Kонзорцијум са седиштем у Хонгконгу спровео је истраживање и објавио листу најбезбеднијих земаља. На првом месту је Швајцарска, док је у овом тренутку најопаснија држава Јужни Судан. Србија је на листи заузела 54. место.



Н1 / Жаклина Таталовић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *