ДВЕ СИЛЕ КЛИЗЕ КА СУКОБУ! Кина има новог и веома моћног непријатеља

0

Си Ђинпинг (Фото: ria.ru)

Велика Британија се ближи сукобу са Кином у којем би могла да претрпи тешке последице. Два главна разлога су Хонг Конг, Тајван, 5G и корона вирус.

Влада премијера Бориса Џонсона критиковала је Пекинг због планираног увођења закона о безбедности на бившој британској територији Хонг Конга. Истовремено предузима кораке за искључење кинеске компаније “Хуавеј” из своје мобилне мреже пете генерације (5G) тражећи потенцијалне замене.

Резултат је тај да је Кина постала најважнији спољнополитички приоритет Џонсонове владе баш кад покушава да постигне договор са Европском унијом о будућим односима.

То је велики изазов који ризикује да Велику Британију остави саму на цедилу, након што се 31. јануара одвојила од европског блока.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кинеско представништво доставило је у среду увече Британији јасну поруку да држи руке даље од Хонг Конга.

Уједињено Краљевство нема суверену моћ, нити има моћ управљања или „надзора“ над Хонг Конгом након његовог враћања Кини 1997. године, наводи се у изјави кинеских представника.

“Питање Хонг Конга неће трпети спољно мешање”, написао је на Твитеру кинески амбасадор у великој Британији Лиу Сијаоминг упозоривши британске политичаре да “престану да се мешају у унутрашња посла Кине”.

Џереми Хант, некадашњи министар спољних послова жестоко је критиковао Кину у чланку за лондонски “Тајмс” истичући пре свега њен однос према Тајвану, за који је рекао да треба “више да нас брине”, пише “Бизнис инсајдер”.

“У својој спремности да напусти хонконшки принцип “једна земља, два система “, Кина такође можда сигнализира да се одрекла наде у мирно уједињење с Тајваном у корист војног решења. Ако је то случај, последице за западне демократије биле би изузетно опасне”, написао је он.

Прочитајте још:  Је ли се Вашингтон прерачунао око Хонгконга?



Џонсон у овом повећању тензија са Кином можда може да се ослони на САД, где је Трампова администрација заузела скептичнији став према Пекингу, између осталог и избегавањем коришћења технологије “Хуавеја”, коју сматра алатом кинеских шпијуна.

Џонсон је кинеској компанији дао “зелено светло” у јануару за снабдевање делова британске мреже 5G, што је тада наљутило Трампа.

Али премијер и његов тим постали су далеко скептичнији према Кини откако је пандемија корона вируса погодила Уједињено Краљевство, које се прикључило Америци у тражењу одговора од Пекинга.

Британски званичници су раније рекли да Кина мора да свету одговори на нека питања у вези са корона вирусом и тиме зашто није свет раније сазнао за опасност.

Усред све већег противљења Кини од стране његове Конзервативне странке, али и британских међународних савезника, Џонсон сада покушава да ограничи “Хуавејеву” улогу у британској 5G мрежи. Влада је прошлог месеца зато разговарала са другим не-кинеским компанијама попут “Самсунга”.

Британски потенцијални раскид са Хуавејем ће вероватно утицати и на његову улогу у другим земљама. У Канади и Немачкој су већ почели да се “опиру” коришћењу “Хуавејевих” производа и услуга.



Међутим, много је непосреднији бес који Лондон усмерава ка Пекингу због његовог односа према Хонг Конгу.

Док су министри спољних послова ЕУ избегли било какве претње санкцијама и уместо тога изразили „озбиљну забринутост“ због акција Пекинга, Велика Британија је изашла са конкретним одговором.

Наиме, Џонсон је понудио уточиште за чак 3 милиона становника Хонг Конга ако му Кина наметне закон о сигурности којим му значајно умањује аутономију.

– Испоштоваћемо своје обавезе и пружићемо алтернативу – рекао је он.

Прочитајте још:  Министарство одбране Белорусије: Украјина је концентрисала више од 100 хиљада војног особља на граници

То је наљутило Пекинг, који је рекао да неће трпети да се стране силе мешају у његове послове.

Аналитичари кажу да Пекинг може да у потпуности раскине односе са Великом Британијом, коај је већ под великим притиском због лошијег односа са ЕУ.

Прочитај још: 



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *