Кањижа – место где је скривено благо Атиле Хунског, у коме цвета Тиса и живе црне роде

0

Легенда каже да је ковчег са телом Атиле Хунског спуштен у Тису поред Кањиже

Најсевернија општина у Србији – Кањижа – лежи на реци Тиси, па су туристички адути углавном везани за водотоке и водене садржаје. Име места везује се и за седиште некадашњих кнежева, што посетиоцима пружа прилику да, сем природних лепота, истражују и историјско наслеђе.

Ослонац кањишког туризма више од једног века је Бања која гостима не нуди само третмане за лечење реуме.



„Викенд пакети подразумевају велнес услуге – масажу, детокс пакете, третман лековитим блатом и купање у термоминералној води и базенима“, наводи Даница Максимов из Бање Кањижа.

Гостима је на располагању и смештај у занимљивим објектима у центру насеља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Смештај у нашем Хотелу је посебног типа пошто немамо две идентичне собе, свака је другачија. Имамо дванаест смештајних јединица, тако ако дођете у наш Хотел, сваки пут ће бити као први пут“, истиче Велибор Вранић, директор „Арт хотела“ у Кањижи.

Легенда каже да је средином петог века ковчег са телом краља Атиле Хунског, званог Бич Божји, препун злата и сребра, спуштен у Тису баш у овом подручју. То благо никада није пронађено, а ко се упусти у пловидбу Тисом, чуће и друге занимљиве приче.

„Имамо гнезно црне роде што је реткост у Србији, поново се појавио дабар у реци, то нисмо имали деценијама.Овде је све злато, мислим и на обалу и на воду“, каже Чаба Шарњаи, капетан туристичког брода.

А кад огладните од риболовачких прича, на тиској обали вас чека велики избор аутентичних јела.



„Специфична храна за ово поднебље су рибљи специјалитети са рибом из Тисе и мађарска кухиња. Из мађарске кухиње бих издвојио јунећи перкелт. У овом поднебљу се гаји паприка која даје специјалан шмек, укус и изглед рибљој чорби“, напомиње Момчило Мучибабић из чарде „Штранд Бекавар“ у Кањижи.

Прочитајте још:  У центру Москве мушкарац приредио "сахрану Украјине" (видео)

У хоргошкој пустари, посетиоцима, посебно деци, целодневну забаву у природи обезбеђују тање – мађарске варијанте салаша.

„На овом салашу имамо мали рибњак, око хектар, онда имамо кобилу и ждребе и могу да јашу, могу да се возе и фијакером. Гости могу и сами да пеку хлеб и колаче, имамо и жену која ће то да покаже“, наводи Карољ Туру из Салаша „Туру“ Хоргош.

Кањижа приређује бројне културне и забавне манифестације.

„У августу ове године, надамо се да ћемо одржати наше веће манифестације – Дан Светог Стефана и празник новог хлеба, Фестивал трчања и пливања и Фестивал ветрењача“, набраја Ивет Боднар, референт за туризам Општине Кањижа.

Јединствени природни феномен у овом делу Европе је цветање Тисе. Тиски танго играју милиони инсеката једном годишње док се паре. Према најави из Кањиже, овај спектакл очекује се средином јуна.

Прочитај још: 



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *