Орбан открио споменик са мапом на којој су и делови Србије

1

(Фото: Твитер)

Мађарски премијер Виктор Орбан поново се нашао у жижи интересовања у региону због мапе „Велике Мађарске“, након што је отворио споменик на којем се налази спомен-плоча са мапом, на којој су и делови Србије.

На споменику који је Орбан открио 4. јуна на граници Мађарске и Словачке поводом стогодишњице потписивања Тријанонског споразума налази се и спомен-плоча са мапом Мађарске из времена пре распада Аустро-угарског царства, која обухвата Војводину, као и друге делове Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Аустрије, Румуније, Украјине.

Тријанонски споразум потписан је убрзо после Првог светског рата у палати Тријанон у Версају, а његовим одредбама је након распада Аустро-Угарске мађарска територија смањена за две трећине.



На споменику су словима од неруђајућег челика угравирана имена укупно 12.500 градова, села и општина које су до 1920. године припадале Мађарској, односно Аустро-Угарској.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Орбанова влада платила га је 16 милиона евра, а у средишту гранитног комплекса, Споменика националног јединства, гори вечни пламен.

За догађај је компонована посебна опера, по узору на Рихарда Вагнера, а званицама су се на отварању делиле и црне траке жалости, преноси Блиц.

Хрватски портал Индекс пренео је да се међу спомен-плочама, уз мапу “велике Мађарске”, налази и она на којој пише “Фиуме – тенгерре магyар”, што значи “Ријека – Мађарска до мора”.



На крају говора, у којем је навео да су велики делови мађарске територије “насилно отцепљени”, Орбан је рекао да је срећан што ће са Словацима, Хрватима, Србима и Словенцима градити заједничку будућност.

Видео снимак догађаја на којем се види карта “велике Мађарске” и спомен-плоча са спорним натписом објављена је на Орбановом званичном Фејсбук налогу.

Прочитајте још:  КОНсултант опет бриљира: Србија далеко од „опуштања“, крај епидемије није близу

Орбан се почетком маја нашао на мети оштрих критика у региону, након што је на друштвеним мрежама објавио мапу “велике Мађарске”.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Орбан открио споменик са мапом на којој су и делови Србије

  1. Mi nemamo taj problem, naši uzurpatori najmanje od 1918. prodaju teritorije šakom i kapom. Sa sve ljudima, životinjama, biljkama, resursima, dokumentima, spomenicima, artefaktima, vodom…. Zašto bi nas interesovali bivši Srbi ? interesuje nas ono što pripada nama, čega nema ni od korova. Mađarska nam je mnogo bolji geopolitički partner od Rusije, a o Grcima kao afričkim dođošima neću ni da pričam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *