Духовски понедељак: Девојке данас треба да исплету венац, а ОВУ СТВАР НИКАКО не узимајте у руке!

Српска православна црква и њени верници обележавају данас други дан празника Духови, у народу познат као Духовски понедељак. Празник је обележен црвеним словом у календару.

Празник Духови, који представља и рођендан хришћанске цркве, слави се тачно 50-ог дана од Васкрса. Народ има више имена за овај празник, па га негде називају још и Тројица, Силазак Светог Духа на Апостоле и Педесетица.

Педесетог дана од Христовог васкрсења на Свете апостоле, христове ученике који су након што је васкрсао, остали да се моле у Јерусалиму, сишао је Свети дух и тада се догодило чудо! Свети апостоли могли су проповедати веру на језицима које до тада нису знали, тако да их је свако могао разумети.Захваљујући чуду, тога дана 3000 људи поверовало је у Христа и примило на себе Свету тајну крштења.

За сам празник Духови везује се обичај који је установљен још од давнина, да се кућа украшава цвећем и грањем као знак сећања на доба у коме се лутало са Мојсијем и живело у кућама од цвећа и грања.

У православне цркве уноси се цвеће и плету се венци.

Духовски понедељак представља други дан празника Духови. За данашњи дан везано је много обичаја.

Већ је познато да се на црвено слово не раде никакве покућне ствари, нити тежи послови на њивама или око имања. Конац и иглу немојте никако узимати у руке, јер може донети невољу.

Поред овог постоји још један леп обичај на Духовски понедељак, везан за љубав.

Која девојка жели да се уда ове године обавезно треба да исплете венац од траве у цркви и поклони га мушкарцу који јој се допада. Веровања кажу да ће се тај младић заљубити у вас и до краја године вас запросити.

Такође, ако желите да вас младост и лепота служе дуго, умијте се водом у којој је преноћило цвеће које се носи у цркву, те ћете дуго имати бело и чисто лице.Опанак

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.