Данас су ТРОЈИЦЕ! Срби, идите у манастир по опрост грехова и лек тражите у молитви

0
(Фото: Танјуг)

Празник Свете Тројице, у народ познат и као Духови или Педесетница, обележава се увек у недељу, десети дан по Вазнесењу Господњем. Данашњи празник Српска Православна Црква слави као једна од најзначајних догађаја у хришћанству.

Према црквеним књигама, на Духове је Христос испунио обећање које је дао својим ученицима на дан Вазнесење. Тада им је поручио да са Тавора крену у Јерусалим и ту сачекају док им се не јави Дух Свети који ће их крстити, али не водом, како је крштавао Јован Крститељ, већ огњем божанским који ће им дати снагу да свим народима на њиховим језицима проповедају Јеванђеље.

У хришћанству се сматра да су апостоли, иако људи из народа и не много учени, добили знање свих језика које до тада нису говорили и снагу да доврше дело Господње за спас човјечанства. За хришћанске веринке, Педесетница је почетак свега, почетак првог обраћања Христових ученика народу.За овај велики празник везани су многи обичаји, а у православне храмове уноси се трава у вријеме празничне литургије и од ње се плету венци који се као благодет чувају у домовима до следећих Духова.

Духови се као и Васкрс и Божић славе три дана, па су у црквеном календару црвеним словом обележени и Духовски понедељак и Духовски уторак.

Крсна слава трговаца и полиције

Министарство унутрашњих послова Србије прогласило је Духове за дан МУП-а и дан полиције.Овај празник се обележава у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија 15. јуна, на Духове, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана током турског бомбардовања Београда.

Духови су празник неколико места у Србији, а у појединим породицама и крсна слава. Они су и еснафска слава трговаца.

Будући да је у питању црвено слово, и то сва три дана, на овај празник не би требало радити теже послове, а жене да прање, пеглање и остале ручне послове оставе за неки други дан.

Обичаји у црквама
На данашњи дан, под у храмовима се покрива травом, на зидове се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем.На Духове у храму народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће у торбама и ташнама јер верују да ће их Бог заштитити од разних несрећа које могу да их снађу.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.