Од њих комарци беже као ђаво од крста: Засадите ове биљке и решите се досадних напасти!

0

(Фото: Thinkstock)

Са појавом топлијег времена долази и једна нежељена последица, а то су комарци. Нисмо се још ни навикли на то да стижу летње температуре, додуше још увек са доста кише, а већ су кренули да нас опседају и нервирају.

Постоје разни савети у вези са тим како их се отарасити, а један који се често занемарује је употреба биљака. Биљке су лепе, чисте ваздух и дају нам кисеоник, а изгледају лепо и унутра и напољу. Уколико сте приметили да вам комарци праве доста проблема, набавите неку од биљака набројених у наставку и ситуација би требало да се промени.

Босиљак

Поред тога што мирише лепо и одлично иде као састојак домаћег песто соса и додатак свим врстама тестенина, босиљак може и да одбије комарце. Можете га ставити скоро било где, јер му одговарају и симс са унутрашње стране прозора, тераса, трем, или чак и башта.

Еукалиптус

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово је биљка која се пре свега препоручује онима који имају двориште, јер може да порасте до скоро 20 метара, али се један мањи део може пресадити и у саксију. Позната је по томе што помаже у сузбијању кашља и прехладе, али је корисна и за умањивање болова у зглобовима, а одбија и комарце.

Лаванда

Лаванда је позната по лепом мирису и улепшава атмосферу где год да је поставите, нарочито када процвета. Њено уље одбија комарце, а ни муве нису луде за њим, тако да ће вама мирисати лепо и ослободити вас напасти.

Матичњак

Матичњак је врло отпорна биљка коју можете чувати где год и имати током целе године. Узмите пар свежих листова, угњечите их рукама и протрљајте по изложеној кожи, то ће спречити комарце да слећу на вас. Матичњак се користи и за многе друге сврхе у народној медицини, као лек за висок притисак, чишњење крви и друго.

Прочитајте још:  Слане палачинке

Лимунова трава

Уље лимунове траве користи се у многим индустријским производима за одбијање инсеката, тако да није лоше имати ову биљку при руци. Било да је унутра или напољу, одбиће муве и комарце, а можете је користити и као зачин за поједина јела.

Жалфија

Осим што је добра за испирање грла, жалфија је још једна биљка чији се мирис не свиђа комарцима. Она одбија и крпеље, а њен мирис привлачи мале птице, попут колибрија, па се немојте изненадити ако зачујете тихи цвркут.

Нана

Знамо да је одлична за чај и као свежи додатак мохиту и другим освежавајућим коктелима, али је одлична и за одбијање комараца. Држите је у кухињи и на тераси, зависно од доба године и потребе. По зими се препоручује да је унесете унутра, а тада може бити и додатак топлој чоколади.

Citymagazine.rs

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *