Резултат преко 10.000 гласова биће чудан

Неколико минута пре поноћи и неколико минута после, у петак увече, листе за предстојеће изборе, предали су Kоалиција за мир – Чедомир Јовановић и „Левијатан – Живим за Србију“.

Kако су медији известили, листа Kоалиције за мир – Чедомир Јовановић има више од 200 кандидата за посланике Скупштине Србије.

Имајући у виду сложеност посла и процеса прикупљања потписа и њихове овере, односно неопходност значајних финансијских средстава за кампању, јавност увелико поставља питања о томе на који начин мале странке са искуствено ниском подршком у бирачком телу, односно нове политичке организације, без искуства учешћа у изборним тркама, успевају да савладају процедуре.

– Левијатан је екстремно десничарска група беспризорника у служби ауторитарно-мафијашког режима, а Либерално демократска партија је патримонијална странка Чедомира Јовановића, такође у служби режима, коментарише за Данас социолог Јова Бакић.Додаје да је извесно да ни Левијатан ни ЛДП не би успеле да предају листу без подршке Српске напредне странке и Александра Вучића.

– Ни једна ни друга групација не би самостално, тј. без помоћи власти, могле да скупе довољан број потписа за излазак на изборе. Сумњам да ће успети да добију више гласова но што су наводно прикупиле потписа – закључује Јово Бакић.

Према речима Бобана Стојановића, политичког аналитичара, неопходно је најпре видети да ли ће те листе бити проглашене.

– Групи грађана Левијатан је недостајало преко 3000 потписа што је јако тешко скупити за два дана, а ЛДП-у преко шесто. Све што се прича о тим листама данима уназад, то што нико није видео да су, на пример, позвали на прикупљање потписа, отвара многе сумње одакле им потписи и ко их је и како скупљао – каже за Данас Бобан Стојановић.

Што се тиче резултата, додаје наш саговорник, сваки резултат преко 10.000 гласова био би крајње чудан, али, свакако, десетинама хиљада гласова удаљени су од цензуса од три одсто.

Све ове листе, тајно прикупљање потписа, гласине које круже о томе – још један су доказ да се чак и на оваквим изборима обесмишљава целокупан процес и да се тражи што више учесника на изборима. Видећемо како це расподелити гласови међу свим овим листама које нису формално власт – закључује саговорник Данаса.

Оленик: Забранити Левијатан

– Левијатан, али и сличне десничарске организације треба забранити. Разлога има више, а најочигледнији је је употреба силе, претње и прогањања према свима који мисле другачије. Kод Левијатана постоји још један разлог за забрану, који је специфичан само за њих, а то је њихово тајно деловање.Kонкретно, Левијатан је јавно и формално удружење за заштиту животиња, али суштински и према свом скривеном деловању у питању је десничарска организација која јавно примењује физичку силу према Ромској мањини, али су познати и по кампањи протеривања албанских пекара – каже за Данас Александар Оленик, један од лидера Уједињене демократске Србије.

Указујући на опасност да се нађу у парламенту, закључује да је политичким организацијама забрањена употреба силе и директног вршења власти, па би Левијатан и по овом основу требало забранити.Danas

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.