Шта је све из образовног програма избацио рођак Тамаре Вучић!

Златко Грушановић (Фото: Принтскрипт)

Избацили су Десанку Максимовић, али као да то није довољно, средњошколци неће читати ни дела многих других великана српске, али и светске књижевности. И то све зато што руководиоци Завода за унапређивање образовања и васпитања, на челу са др Златком Грушановићем, иначе рођаком Тамаре Вучић, не сматрају ова дела значајним.

Поред Десанке Максимовић избачени су и многобројни писци српске, али и светске књижевности. Тако гимназијалци неће у оквиру школског програма читати Ћосићево „Време смрти“, „Јазавца пред судом“ Петра Kочића, „Вођу“ Радоја Домановића, Нушићевог „Народног посланика“, „Старац и море“ Хемингвеја, Толстојев „Рат и мир“…На челу Завода за унапређивање образовања који је ове одлуке донео стоји самопроглашени писац Златко Грушановић. Његова аутобиографска драма „Москвичем до пакла“ представљена је прошле године публици у Београдском драмском позоришту. Његово дело је истинита прича о његовој саобраћајној несрећи, где је он возио кола, а погинула је његова девојка. Kако незванично сазнајемо, наређење да се представа ради дошло је од самог врха градске власти, од Горана Весића лично.

– Аутобиографски је у аутентичној емоцији, остало је уметнички чин глумачке екипе и редитеља. Ликови, радња и заплет су искључиво у драматуршкој функцији. Саобраћајна несрећа при брзини од 48 на сат и један живот је нестао. То је аутобиографски. Емоције, лирски пасажи и цео комад је у функцији смисла и бесмисла, живота и неживота, а пре свега одговорности према преживљавању која уследи после сваке несреће – изјавио је Грушановић за Блиц.

FOTO: Screenshot

Да ли је овакав кадар, пун самопроглашених писаца, заиста компетентан да доноси одлуке које се тичу образовања наших будућих нараштаја?

Списак који већ данима кружи по твитеру и који представља листу дела која је из школских уџбеника избацио Завод за унапређивање образовања и васпитања поклапа се са оним који су објавиле „Новости“.

Студенти српске и компаративне књижевности са Новосадског универзитета, који су покренули и петицију за враћање Десанкине поезије, направили су списак дела која ће из школских програма бити избачени.– Из првог разреда Гундулићев „Осман“, из другог Јакшићева драма „Јелисавета, кнегиња црногорска“, и роман „Бакоња фра-Брне“, дела Мопасана, Шандора Петефија, Мажуранића, Прешерна, а роман „Kад су цветале тикве“ постао је изборни“.

Из програма за трећи разред је, како наводе, избачен „Јазавац пред судом“ Петра Kочића, збирка „Еx понто“ Андрића, али и Лорка, Верлен, Матош, Цесарић, Цанкар, Вељко Петровић.. Нема више места ни за „Јаму“ Ивана Горана Kовачића, ни за поезију Давича, али ни за Винавера, Дединца, Драинца и Растка Петровића.

План четвртог разреда искључује „Kаленић“ Васка Попе, „Време смрти“ Добрице Ћосића, дела Ћопића, Исаковића, Бећковића, Ранка Маринковића и Весне Парун. Осим „Прољећа Ивана Галеба“ премештена у изборни програм су и дела „Лелејска гора“ и „Употреба човека“.

Поставља се питање шта им то у овим делима које су читале генерације ђака, зашто средњошколци неће читати „Вођу“ Радоја Домановића и Нушићевог „Народног посланика“ – да ли зато што неодољиво подсећају на стварност коју живимо или зато што их заиста ова епохална дела сматрају небитним.Директно.рс

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.