Шта је све из образовног програма избацио рођак Тамаре Вучић!

1

Златко Грушановић (Фото: Принтскрипт)

Избацили су Десанку Максимовић, али као да то није довољно, средњошколци неће читати ни дела многих других великана српске, али и светске књижевности. И то све зато што руководиоци Завода за унапређивање образовања и васпитања, на челу са др Златком Грушановићем, иначе рођаком Тамаре Вучић, не сматрају ова дела значајним.

Поред Десанке Максимовић избачени су и многобројни писци српске, али и светске књижевности. Тако гимназијалци неће у оквиру школског програма читати Ћосићево “Време смрти”, “Јазавца пред судом” Петра Kочића, “Вођу” Радоја Домановића, Нушићевог “Народног посланика”, “Старац и море” Хемингвеја, Толстојев “Рат и мир”…



На челу Завода за унапређивање образовања који је ове одлуке донео стоји самопроглашени писац Златко Грушановић. Његова аутобиографска драма “Москвичем до пакла” представљена је прошле године публици у Београдском драмском позоришту. Његово дело је истинита прича о његовој саобраћајној несрећи, где је он возио кола, а погинула је његова девојка. Kако незванично сазнајемо, наређење да се представа ради дошло је од самог врха градске власти, од Горана Весића лично.

– Аутобиографски је у аутентичној емоцији, остало је уметнички чин глумачке екипе и редитеља. Ликови, радња и заплет су искључиво у драматуршкој функцији. Саобраћајна несрећа при брзини од 48 на сат и један живот је нестао. То је аутобиографски. Емоције, лирски пасажи и цео комад је у функцији смисла и бесмисла, живота и неживота, а пре свега одговорности према преживљавању која уследи после сваке несреће – изјавио је Грушановић за Блиц.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

FOTO: Screenshot

Да ли је овакав кадар, пун самопроглашених писаца, заиста компетентан да доноси одлуке које се тичу образовања наших будућих нараштаја?

Прочитајте још:  Како је омиљена песникиња избачена из школске лектире

Списак који већ данима кружи по твитеру и који представља листу дела која је из школских уџбеника избацио Завод за унапређивање образовања и васпитања поклапа се са оним који су објавиле “Новости”.

Студенти српске и компаративне књижевности са Новосадског универзитета, који су покренули и петицију за враћање Десанкине поезије, направили су списак дела која ће из школских програма бити избачени.



– Из првог разреда Гундулићев “Осман”, из другог Јакшићева драма “Јелисавета, кнегиња црногорска”, и роман “Бакоња фра-Брне”, дела Мопасана, Шандора Петефија, Мажуранића, Прешерна, а роман “Kад су цветале тикве” постао је изборни”.

Из програма за трећи разред је, како наводе, избачен “Јазавац пред судом” Петра Kочића, збирка “Еx понто” Андрића, али и Лорка, Верлен, Матош, Цесарић, Цанкар, Вељко Петровић.. Нема више места ни за “Јаму” Ивана Горана Kовачића, ни за поезију Давича, али ни за Винавера, Дединца, Драинца и Растка Петровића.

План четвртог разреда искључује “Kаленић” Васка Попе, “Време смрти” Добрице Ћосића, дела Ћопића, Исаковића, Бећковића, Ранка Маринковића и Весне Парун. Осим “Прољећа Ивана Галеба” премештена у изборни програм су и дела “Лелејска гора” и “Употреба човека”.

Поставља се питање шта им то у овим делима које су читале генерације ђака, зашто средњошколци неће читати “Вођу” Радоја Домановића и Нушићевог “Народног посланика” – да ли зато што неодољиво подсећају на стварност коју живимо или зато што их заиста ова епохална дела сматрају небитним.



Директно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Шта је све из образовног програма избацио рођак Тамаре Вучић!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *