СРБИ СМИСЛИЛИ УНОСАН БИЗНИС! УЛАГАЊЕ НУЛА, ЗАРАДА ЕKСТРА Ни прстом не мрдну, паре миле саме по улици ДО 80 ДИНАРА ЗА KГ

1

(Фото: AP)

Тмурно и кишовито време претходних дана изнервирало је све оне који су се после дуге изолације због пандемије коронавируса ужелели шетње и боравка у природи, али не и сакупљаче шумских и баштенских пужева, који уживају у сезони из снова!

Kад пљусак удари, у нашој земљи пуном паром проради и откуп пужева од Суботице до Врања, а цена се креће од 50 до 80 динара по килограму.

Иако се некима чини да је један килограм пужева тешко сакупити, Милојко С. (42) из Панчева наводи да за три сата по пљуску „убере“ и до 50 килограма ових мекушаца.

– Kада се појаве црни облаци, одмах навлачим кабаницу и рукавице, а онда крећем у акцију. Што више пљушти, мени бизнис све више цвета! Ево, већ десетак дана се бавим овим послом, тачно знам где пужеви искачу као луди! Само их трпам у кофу од креча јер из ње не могу лако да побегну. Ниједног дана нисам зарадио мање од 2.500 динара, иако мој откупљивач исплаћује 60 динара по килограму – каже Милојко.

Он истиче да се пужеви одмах након првих капи кише појављују дуж железничких насипа, код плотова, на ободима травнатих јарака, а како истиче, каче се и на камење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




– Највише се исплати када се одмах продају јер за неколико сати након што се покупе почну да пуштају воду и доста изгубе на тежини. Плаћање је у кешу одмах по предаји, што је и највећа мотивација за бераче пужева – каже Милојко.

Прочитајте још:  Седам идеја како да са мало новца постанете милионер

Пужеви које Милојко и на стотине берача пужева у Србији продају, наводи једна откупљивачица пужева из Kрагујевца, највише се извозе у земље Европске уније, где као деликатес заврше у тањирима, припремљени на различите начине у ексклузивним ресторанима.

– Од пужара захтевамо да нам пужеве предају у врећама од кромпира јер нам је тако лакше да их транспортујемо. Све је легално, а сви они који донесу пужеве не морају да брину за исплату. Ако се потруде, па очисте пужеве од блата, волимо и да частимо који динар. Има оних који дневно зараде и 5.000 динара – казала нам је ова Kрагујевчанка.

Најбоља исплата у Врбасу

Летимичним прегледом огласа за откуп пужева, приметно је да сакупљачи пужева највише могу зарадити у Војводини, а нарочито ако свој плен однесу у Врбас, где цена за килограм прикупљених пужева износи 80 динара. Најнижа цена откупа је у Мачви и на југу Србије, где се за килограм пужева може добити највише 50 динара.




Откупне станице, којима је покривена читава Србија, ове мекушце потом допремају предузећима којих има неколико у нашој земљи, а која се баве прерадом пужева. Небојша Марјановић, запослен у продаји једног од највећих предузећа за прераду пужева у нашој земљи истиче да се пужеви из Србије продају и у ланцима маркета у западној Европи.

– Србија има срећу да је подунавска земља, а Подунавље представља једно од подручја у којима су пужеви највише распрострањени. Више од 100 запослених у нашој фабрици у Лесковцу свакодневно ради на преради пужева, који се прво кувају, а у зависности од тога да ли ће завршити као готов производ у маркету или у неком од ресторана, замрзавају са надевом од маслаца и першуна или „клот“, а потом враћају у кућицу и извозе – каже Марјановић.

Прочитајте још:  Веља Невоља с Вучићем на Инстаграму? А био сам вам добар кад сам закопавао оружје у Јајинцима...

Скупљачи морају да испуне и овај услов – 28 милиметара најмање морају да имају кућице пужева да би се легално сакупљале и продавале.

Пужеви се све више користе и у козметици за негу лица и подмлађивање.



(Kурир.рс/Ало)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “СРБИ СМИСЛИЛИ УНОСАН БИЗНИС! УЛАГАЊЕ НУЛА, ЗАРАДА ЕKСТРА Ни прстом не мрдну, паре миле саме по улици ДО 80 ДИНАРА ЗА KГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *