Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Манастир Куманица Фото:Youtube/ screeenshot Волим Православље

Храм Светог Саве је подигнут на месту где је, према уверењу свих Срба, Синан паша спалио мошти српског светитеља 27. априла 1592. године. Да ли је, баш, тако?

Вековима се шушка да мошти Светог Саве нису спаљене на Врачару, већ на другом месту. Прича се и да никада нису спаљене, већ се и данас чувају у пећини код реке Таре. Мит о ломачи од пре четири века тема је којом се бави Влада Арсић у књизи „Осиње гнездо“. Он има сасвим нову теорију.

Манастир Куманица крије највећу српску тајну.

– Мошти Григорија Куманичког су мошти Светог Саве, а иницијална каписла за ову тврдњу је био мој боравак у манастиру Куманица средином 2011. године када ми је неколико особа, међу којима и веома образоване личности, испричало да у то сумњају – каже Влада Арсић.
Занимљива је тврдња директора Народног музеја у Пријепољу о проналаску моштију 1999. године, као и забрани да се о томе говори. Арсић се питао како је могуће да су Турци спалили мошти, а оставили су кивот, штап, па и руку српског светитеља?

Спалили су мошти, а оставили кивот, штап и руку?

За почетак, Врачар се у 16. веку није налазио ту где је данас. На месту Трга Славија налазила се бара, а Врачар је био мочвара. У време спаљивања мошти, Београд је био турска касаба, а насеље се налазило око Калемегданске тврђаве. До Цветног трга су се простирале ромске черге, а центар Врачара је био данашњи Ташмајдан. Ако је Синан паша, заиста, на брду подигао ломачу и запалио мошти српског светитеља то је могао да учини код кафане „Шанса“.
Уколико би се дозволила ДНК анализа моштију Григорија Куманичког и осталих Немањића брзо би се дознала читава истина и прекинуле све приче и легенде о томе да Турци нису спалили Светог Саву на Врачару, већ његове мошти монахиње и данас целивају. Занимљиво је да је патријарх Павле први „кочио“ овакву анализу.

Патријарх Павле је неколико година пред смрт рекао наближима да се мошти Светог Саве налазе у манастиру Ждребаоник, али да то не жели да саопшти јавности. Прича се и да је владика Николај Велимировић знао за Савине мошти, али им наводно, рекао: „Срби у овом тренутку нису достојни да дочекају светитеља, кад дође тренутак сам ће се појавити…“.

Читава прича је шупља као „швајцарски сир“, имали су шест месеци да демантују и оповргну књигу „Осиње гнездо“, па или немају чиме или знају да немају шта да демантују – закључује Арсић.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.