Ендру Корибко: МИ6 као тројански коњ ЦИА за подривање веза Европе и Русије

0

Њена улога из сенке у четири одвојена дезинформациона скандала у вези с Русијом несумњиво наговештава обавештајну агенцију МИ6 као подизвођача радова ЦИА на спречавању зближавања Европе и Русије по завршетку Северног тока 2

Наговештај „Новог детанта“ ЕУ – Русија
Предстојећи завршетак Северног тока 2 између Русије и Немачке као фактичког предводника ЕУ један је од најважнијих геополитичких догађаја на континенту, и послужиће као основа за веродостојне спекулације да ће између ЕУ и Москве неминовно доћи до попуштања затегнутости, са или без учешћа Вашингтона. Ако Трамп поново победи на изборима, САД би то вероватно „одобриле“, узимајући у обзир недавну обнову односа с Путином, али чак и при том сценарију његова „дубока држава“ могла би се покушати супротставити његовим настојањима да се постигне мир. Ако, пак, победи Бајден, скоро је извесно да ће САД учинити све да подрије приближавање ЕУ и Русије.

Сага са Скрипаљем
Овај случај показује колико су за ЦИА (CIA) значајни односи са МИ6 (MI6), која је последњих година преузела све већу улогу из сенке у четири одвојена дезинформациона скандала која су се везивала за Русију. Њихов однос заслужује нешто дубљу анализу, ради ширег разумевања једног од највероватнијих начина на који би америчка „дубока држава“ могла покушати подривање односа између ЕУ и Русије без обзира хоће ли Трамп победити или не. Ваљало би подсетити читаоца на сагу о Скрипаљу од пре неколико година, кад је Запад неуверљиво оптужио Русију за заверу да отрује свог бившег шпијуна.

Инцидент је надвио тамне облаке над односе Русије и Запада и међу онима који не раде у медијима естаблишмента навелико се сматра тзв. операцијом од лажном заставом, чија је сврха била да уништи Трампову намеру за „Нови детант“ с председником Путном конструисањем инцидента на високом нивоу на који није било могуће не реаговати. Није случајно што се ова провокација догодила у Енглеској, пошто МИ6 и ЦИА врло блиско сарађују, и радиле су у дослуху на измишљању теорије завере зване Рашагејт (Russiagate) коју је америчка влада у међувремену и званично раскринкала.

Прочитајте још:  Шах-мат, Бжежински: Пораз Украјине ће сахранити америчку хегемонију. Русија ће постати велика



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наводи о руској шпијунској бази у француским Алпима
То, међутим, није спречило ове савезнике у „дубокој држави“ да и даље уручавају односе Запада и Русије, из чега је крајем прошле године произашла још једна теорија завере према којој руски шпијуни делују из тајне базе у француском делу Алпа. Овај пут је мета била Француска не само као једна од водећих земаља Европе, већ и због свог учешћа у Минским преговорима поводом грађанског рата у Украјини. Уз то, председници Макрон и Путин су у одличним односима, и руски вођа је чак летос и посетио Француску као израз зближавања двеју држава, да би после неколико месеци био измишљен шпијунски скандал. И тај покушај је пропао, али се испоставило да није био последњи у наизглед бескрајном низу покушаја ЦИА и МИ6 да подрију односе између Запада и Русије.

Провокација у Прагу
Најновији се десио у Прагу, где је без икаквих доказа наведено да је руски шпијун стигао у Чешку да с намером отрује неколико званичника као освету за рушење совјетског споменика подигнутог после Другог светског рата. Долепотписани је анализом показао да је то била најновија фаза дугогодишњег обрасца провокација усмерених на рушење односа Москве с разним европским државама. Занимљиво је да, као што Енглеска није случајно изабрана за случај Скрипаљ, ни Праг није случајно изабран за овај.

За престоницу Чешке прича се да је база деловања и ЦИА и МИ6 у средњој Европи, па је добро послужила за још једну „операцију под лажном заставом“ у информационом рату провокацијама против Русије по узусима случаја Скрипаљ. Авај, овај покушај није се примио као претходни јер је пандемија ковида-19 скренула пажњу јавности с њега, али је наговестио да ће се идући покушај десити или у тој земљи или другде, с истом намером. У сваком случају важно је имати на уму да је МИ6 овде имао улогу „млађег ортака“, што је посебно важно данас имајући у виду раније речено о предстојећем завршетку Северног тока 2 и вероватном приближавању Русије и ЕУ.

Прочитајте још:  Сарадници ЦИА починили ужасне злочине над децом



Сумњичавост Европе спрам Америке
Иако Енглеска званично више није члан ЕУ, с њом је задржала блиске односе, поготово у погледу партнерства „дубоке државе“ с МИ6. Улога острвске нације у сваком од наведених дезинформационих скандала по питању Русије не оставља пуно места сумњи да је МИ6 виђен као подизвођач радова ЦИА на спречавању приближавања Русије и ЕУ по завршетку Северног тока 2. Европа је постала сумњичава спрам америчких намера откад је Трамп постао председник, пошто је запретио трговинским ратом својим прекоатлантским „савезницима“ и почео вршити силовит притисак на европске чланице НАТО да повећају издатке за одбрану. Ово је непријатно изненадило многе од држава ЕУ и навело их на озбиљније разматрање начина за независно побољшање односа с Русијом ради бољег „одржавања равнотеже“ између двају велесила. Иако су неке земље ЕУ, као што је Пољска, против таквог сценарија, оне немају ни снаге ни утицаја да то зауставе.

„Тројански коњ“ ЦИА у ЕУ
САД настоје да користе „Иницијативу три мора“ коју предводи Пољска за подметање клипова у точкове између Западне Европе и Русије, да би политиком „завади па владај“ и даље задржале превласт у Европи, при чему америчка „дубока држава“ и овде кује заверу с Енглезима, у овом случају у виду измишљања нових дезинформационих завера против Русије попут горе наведених. У Европи можда не верују Американцима као некад, али и даље верују Енглезима, и желе да одрже одличне односе с „дубоком државом“ ради умањења практичних последица Брегзита. То чини МИ6 савршеним „тројанским коњем“ ЦИА за подривање ЕУ.

Спремите се за следеће енглеске операције „под лажном заставом“
Европљани би ваљало да буду крајње опрезни у погледу наредних провокација против Русије попут овде наведених. Могло би се десити и да се ЦИА измакне у позадину и истури МИ6 у први план, што би следећу операцију Европљанима учинило веродостојнијом, јер не би били склони да поверују да је у питању још једна неспретна америчка сплетка осуђена на неуспех. Зато је важно да европске нације буду на опрезу и крајње сумњичаве спрам МИ6, уколико буде играла икакву улогу у надолазећим догађајима. Пошто би завршетком Северног тока 2 могло доћи до историјског заокрета у односима ЕУ и Русије, следећи месеци би могли бити „савршена“, али и последња прилика за ЦИА да преко МИ6 као свог подизвођача радова подрије такав развој догађаја.

Прочитајте још:  Кандидат за председника САД криви ЦИА за убиство свог стрица, Џона Ф. Кенедија

С енглеског посрбило и скратило: Стање ствари



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *