Трамп наредио стварање поларних ледоломаца ради „снажног присуства и обезбеђења Арктика“

Ледоломац Полар стар © US Coast Guard/Petty Officer 3rd Class Rachel French/Handout via Reuters / RT

Председник Доналд Трамп је наредио државним агенцијама да започну стварање „флоте поларних безбедносних ледоломаца“ која би била у потпуности оперативна до 2029. године, наводећи потребу за заштитом америчких интереса на Арктику и на Антарктику.

У меморандуму упућеном Министарству спољних послова, трговине, енергетике, националне безбедности и Пентагону, Трамп је рекао да САД требају „развити и спровести програм набавке флоте поларних безбедносних ледоломаца“.

Национална безбедност је задужена за напоре да развије услове за стварање уз напомену да то не сме да негативно утиче на набавку ледоломаца америчке обалске страже.Флота ће укључивати „најмање три тешка ледоломца поларне класе“ и класу средњих ледоломаца заснованих на „целом низу националних и економских безбедносних мисија“, као што су експлоатација ресурса и одржавање подводне кабловске структуре.

Студије ће одредити оптимални број ледоломаца за „обезбеђивање трајног присуства и у арктичком и по потреби антарктичком региону“.

САД тренутно имају само једног оперативног тешког ледоломца, „Полар Стар“, као и једног средњег ледоломача „Хејли“. „Полар стар“ је изграђен 1970-их и приближава му се крај радног века. Трамп је наложио агенцијама да утврде могућности за „премошћавање јаза“ док флота не буде спремна, укључујући куповину или закуп пловила од других држава.

Штавише, флоти ће требати најмање две америчке локације за базирање и најмање две међународне локације, а што је дато агенцијама да одреде и процене у светлу планиране мисије. Процена „узима у обзир могуће могућности поделе оптерећења за базирање са Министарством одбране и савезницима и партнерима, према потреби“, наводи се у докумнету.

Стејт департменту је наложено да сарађује са унутрашњом безбедношћу на идентификацији „партнерских нација“ са бродском стручношћу и способностима.Трамп је одавно бацио око на Арктик, помишљајући на идеју о куповини Гренланда од Данске у августу 2019. године. Иако су Данци одбацили понуду САД-а, Вашингтон је наставио да истражује могућност стицања највећег острва на свету и врата Арктика.

Његов претходник Барак Обама је обећао 2015. године да ће затворити „јаз ледоломаца“ са Русијом, која је у то време имала 34 таква брода, 11 пута више него САД, али од те иницијативе ништа није уследило. Од тада је Русија изградила неколико главних ледоломаца на нуклеарни погон, док је и Кина такође започела активности на Арктику поринућем свог првог ледоломца 2019. године.

Врло је мало вероватно да ће САД тражити помоћ од Русије, која тренутно има водећи положај како у броју ледоломаца, тако и у експертизи за њихово изградњу и одржавање. Москва је годинама јачала своје војно и цивилно присуство на Арктику, јер је и Северни океан најдужа граница, као и зато што се лед који се повлачи отвара морску руту између Европе и Азије на дужи део године, са великим комерцијалним могућностима.Извор: Восток / РТ

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.